Annons
Nyheter

Regeringen vill ha valfajt mot förtur i vården

Privata sjukförsäkringar ska inte ge förtur i vårdkön till offentligt finansierad vård.
Regeringen vill sätta stopp, men det kan bli svårt att få stöd för det i riksdagen.
Politik • Publicerad 8 februari 2022
Socialminister Lena Hallengren vill förbjuda privata vårdbolag som bedriver vård med skattemedel att låta patienter med sjukvårdsförsäkringar gå före i kön.
Socialminister Lena Hallengren vill förbjuda privata vårdbolag som bedriver vård med skattemedel att låta patienter med sjukvårdsförsäkringar gå före i kön.Foto: Claudio Bresciani/TT

Socialminister Lena Hallengren (S) säger att hon gärna tar en debatt om det i valrörelsen med oppositionen.

– Jag tror att stödet är massivt hos befolkningen för att vård efter behov ska styra. Låt oss se hur de politiska partierna påverkas av det och låta den folkviljan få genomslag, säger Hallengren på en pressträff.

Annons

I höstas konstaterade en utredning att de privata sjukvårdsförsäkringarna måste regleras om man ska kunna hålla fast vid principen om lika vård för alla.

"Måste ges efter behov"

Men utredningen fick kritik från en del håll för att den inte kom med konkreta åtgärder som begränsar försäkringarna. Och regeringen sade att förslagen inte var tillräckliga.

– Vården måste ges efter behov. I Sverige ska man veta att vården ges jämlikt. säger Hallengren.

Kritiken mot de privata försäkringarna handlar främst om att man kan köpa sig förbi kön till vård via plats i en gräddfil.

– Det är oroande. Risken är uppenbar att sjukvården i stället för att låta vårdbehovet styra börjar fokusera på hur de kan tjäna mest pengar och vilka patienter som är mest lönsamma, säger Hallengren.

Ingen förtur i kön

Regeringen tillsätter nu en ny utredning som ska lämna förslag på ett förbud mot privata sjukvårdsförsäkringar inom den offentligfinansierade vården. Syftet är att privata vårdgivare som har avtal med en region om hälso- och sjukvårdstjänster inte ska kunna ge patienter med privat försäkring förtur till den vården.

– I praktiken innebär det här att en privat vårdgivare behöver välja. Antingen har man avtal med en region, och tar emot skattebetalarna som patienter, eller så har man avtal med ett försäkringsbolag och tar emot deras kunder, säger Hallengren och fortsätter:

– På så vis säkerställer vi att man inte kan köpa sig förtur i den offentligfinansierade vården.

Privata vårdgivare kan i dag bedriva både offentligfinansierad och privatfinansierad vård.

Branschorganisationen Svensk Försäkring är kritisk till den nya utredningen. Den tidigare utredningen avfärdade det som regeringen nu beställer förslag om, enligt Eva Erlandsson, senior ekonom på branschorganet.

Annons

– Vi behöver mer vård i Sverige men effekten blir den motsatta om vårdgivare inte fullt ut kan utnyttja den personal och resurser de har, säger Erlandsson.

– Vi får mindre vård i stället för mer, säger hon.

Erlandsson satt med som expert i den förra utredningen och säger att Lena Hallengren och hennes departement vet att det finns en lång rad nackdelar med det som nu ska utredas.

– Men man vill visa handlingskraft och titta på det här särskilt. Det är tråkigt att resurserna inte läggs på att förbättra den offentliga vården istället, säger hon.

Inget riksdagsstöd

Utredaren ska vara klar med sina förslag den 30 juni i år. Det innebär att regeringen inte kan lägga fram något förslag till riksdagen före valet i september.

Därmed är det oklart vad förslagen som utredaren kommer med mynnar ut i eftersom en ny regering kan ha andra tankar. Och som riksdagen är sammansatt nu finns det troligen inte heller stöd för ett förbud.

Fakta: Utredarens uppdrag

Utredaren Sofi Nyström ska senast den 30 juni år föreslå förändringar som innebär att:

Privata vårdgivare som har avtal med en region om hälso- och sjukvårdstjänster, det vill säga vård som betalas med skattemedel, inte samtidigt ska år ta emot patienter med sjukvårdsförsäkringar för samma vård som avtalet med regionen gäller.

Den offentliga vården bara får ta emot patienter med remiss från privata vårdgivare som har avtal med en region om hälso- och sjukvårdstjänster och därmed bedriver offentligfinansierad vård.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons