Annons
Nyheter

Villaägarna: "Inte så imponerande"

Ett välkommet förslag – men med tydliga brister, tycker Villaägarna efter regeringens förslag om kompensation för höga elpriser.
Elnätsbolagen som ska göra jobbet vet än så länge inte hur det ska gå till i praktiken.
Ekonomi • Publicerad 12 januari 2022
Villaägarna ser brister med det nya förslaget. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Daniel Liljeberg, samhällspolitisk chef på intresseföreningen Villaägarna, drar paralleller till situationen i Norge och de åtgärder som vidtagits där.

– Vi är tacksamma, men det är inte så imponerande i jämförelse med vad Norge gör, säger han.

Annons

Liljeberg lyfter att man från norsk sida redan i december presenterade ett miljardpaket som därefter har byggts ut med större procentuell kompensation.

– Det gör att paketet snarare kostar närmare åtta miljarder, och det för ett land som är drygt hälften så stort som Sverige, säger han.

Liljeberg kallar det en "arbetsseger" då man från Villaägarnas sida krävt åtgärder sedan i oktober efter att man påtalat de stigande elpriserna. Samtidigt är det ett förslag som enligt honom kan ses som halvfärdigt.

Halvfärdigt

– Jag hade förväntat mig när vi inte hörde något i december att nu skulle alla detaljer vara på plats. Sedan reagerar jag starkt på att energiministern säger att hushållen varit passiva när det gäller energieffektiviseringar. Det har jobbats i 10–20 år för att energieffektivisera husen. Det låter på ministern som inget gjorts och det är inte verkligheten.

Branschorganisationen Företagarna hade velat se en skattesänkning istället.

– Vi hade gärna sett att man hade gått fram med något som också hade hjälpt de företag som tyngs av höga elräkningar, särskilt de inom tjänstesektorn som i många fall betalar full skatt på el, säger Philip Thunborg, näringspolitisk expert på Företagarna.

Branschorganisationen Energiföretagen har hittills inte någon klarhet i hur kompensationen ska genomföras i praktiken, förslaget har inte varit känt för dem förrän i dag. Enligt pressansvariga Eva Rydegran ska det hållas möten under dagen med departementet.

Administration för elnätsbolagen

– Det blir en stor administrativ börda för våra medlemmar, säger hon.

Även elnätsbolaget Ellevio är än så länge ovetande om hur detta ska genomföras rent praktiskt. Även det kommer att ha kontakt med departementet under dagen. Men det kommer att bli en hel del jobb, konstaterar Jesper Liveröd, presschef på Ellevio.

– Det är vi elnätsbolag som är bärare av energiskatten, så det blir vi som får administrationen, säger han.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons