Annons
Nyheter

Ville döda drottningen med armborst – dömd

Storbritannien • Publicerad 3 februari 2023
Vakter vid Windsor Castle, där en man tog sig in med hjälp av en repstege juldagen 2021. Arkivbild.
Vakter vid Windsor Castle, där en man tog sig in med hjälp av en repstege juldagen 2021. Arkivbild.Foto: Alastair Grant/AP/TT

Med hjälp av en repstege tog sig en tonåring över murarna till det kungliga slottet Windsor öster om London och begav sig mot drottning Elizabeths sovrum. Beväpnad med ett armborst hade han som mål att döda den brittiska monarken, kom nära men stoppades av vakter.

Mannen har nu dömts för förräderi för mordförsöket på juldagsmorgonen 2021, rapporterar BBC.

Annons

Redan när han greps sade han att han var där för att döda drottningen, och på fredagen erkände han att han brutit mot lagen om förräderi. Han blir därmed den förste personen i Storbritannien att dömas för brottet sedan 1981.

Den nu 21-årige mannen har rötter i Indien och har i rätten uppgett att det planerade dådet var en hämnd för en massaker som brittiska soldater genomförde i indiska Amritsar 1919, när flera hundra demonstranter dödades.

Mannen ska nu genomgå en psykisk utvärdering innan straffet utdöms i mars.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons