Annons

Villkorlig dom för falsk våldtäktsanklagelse

Cypern • Publicerad 7 januari 2020
Demonstranter protesterade utanför domstolen på Cypern inför förkunnandet av domen mot den 19-åriga kvinnan.
Demonstranter protesterade utanför domstolen på Cypern inför förkunnandet av domen mot den 19-åriga kvinnan.Foto: Petros Karadjias/AP/TT

En ung brittisk kvinna, som enligt en cypriotisk domstol ljugit om en gruppvåldtäkt, får villkorlig dom och böter. Enligt kvinnans advokat kommer domen att överklagas för att rentvå hennes namn.

Det som började som en våldtäktsutredning i semesterorten Ayia Napa har under loppet av ett halvår blivit något som diskuteras på högsta politiska nivå. I centrum står den 19-åriga kvinna som enligt en cypriotisk domstol gett felaktiga uppgifter om en gruppvåldtäkt som hon anmälde i juli förra året.

Cyperns behandling av den unga kvinnan har väckt vrede bland många britter som bland annat uppmanat till att bojkotta Cypern som turistresemål. Även Storbritanniens utrikesminister Dominic Raab har engagerat sig i frågan och sagt att han varit mycket oroad över hur kvinnan, som varit förbjuden att lämna ön, har behandlats.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons