Annons

Viltkartor ska minska olyckor på järnvägen

Samhälle • Publicerad 7 januari 2020
Trafikverket håller på att ta fram viltkartor som ska motverka olyckor på järnvägen. Arkivbild.
Trafikverket håller på att ta fram viltkartor som ska motverka olyckor på järnvägen. Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist/TT

För att minska antalet viltolyckor längs med Sveriges järnvägar håller Trafikverket på att ta fram kartor över var olyckorna sker. Syftet är att lättare kunna se var åtgärder behöver göras för att djur ska kunna passera järnvägen på ett säkert sätt, rapporterar P4 Blekinge.

– Att sätta stängsel löser inte problemet med viltolyckor, det flyttar problemet, säger Anders Sjölund, nationell samordnare för natur- och kulturmiljöfrågor på Trafikverket, till P4 Blekinge.

Annons

Därför sammanställs nu alla olyckor som har skett under en femårsperiod varpå det sedan görs statistiska beräkningar för att se var flest olyckor sker. Efter det kan olika åtgärder sättas in som exempelvis ekodukter – särskilda broar för djur, eller självöppnande grindar längs med rälsen.

Trafikverket har nyligen avslutat ett liknande arbete för vägarna och förhoppningen är att viltkartorna för järnvägen ska bli klara i år.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons