Annons
Nyheter

Vinden väntas driva algblomning från kusten

Sommarvärmen har satt fart på algblomningen i Östersjön de senaste veckorna. Att det nu blåser mer väntas dock driva bort bakterierna från kusten, enligt SMHI.
Miljö • Publicerad 3 juli 2023
Östersjöns låga salthalt bidrar till algblomning uppstår under sommaren. Arkivbild.
Östersjöns låga salthalt bidrar till algblomning uppstår under sommaren. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

Vädret de senaste veckorna har gynnat tillväxten av algblomning.

– Det har ju varit lugnt och stilla och varmt väder så det har ju varit rätt mycket cyanobakterier i Östersjön, säger Karin Wesslander, oceanograf vid SMHI.

Annons

Nu har det dock börjat blåsa från kusten. SMHI:s senaste prognos visar att bakterierna kommer att driva ut från kusten, bort från badstränderna, och blandas ner i vattnet.

Försvinner inte

– Det är inte som att de försvinner, cyanobakterier finns kvar i vattnet men de här ansamlingarna blandas ner i vattnet så att det inte blir ett problem för oss som vill bada, säger Wesslander.

"Algblomning" – som det kallas i vardagsspråket – är ansamlingar av cyanobakterier. Dessa bakterier trivs generellt i varmt och stilla vatten, vilket gör att de utvecklas mest i juli och augusti.

– Men vi ser nu att det är mer och mer i juni, eftersom det är varmare nu i juni.

Algblomning ser oftast grönt, blågrönt eller gulaktigt ut och är fyllt av små tråd- eller prickformade växtplankton. De vanligaste giftproducerande arterna finns inom gruppen cyanobakterier. Ungefär 50 procent av dem är giftiga, enligt Länsstyrelsens informationscentral för Egentliga Östersjön.

Trivs i Östersjön

I Sverige är det framförallt i Östersjön som cyanobakterierna utvecklas.

– Det är därför att det är låg salthalt i Östersjön, förklarar Wesslander.

Hon säger att bakterierna inte trivs i vatten som är för salt.

– Det har funnits år där cyanobakterier har följt med i strömmen genom Öresund och upp till Kattegatt, men de har inte kunnat växa till där riktigt eftersom det är så salt vatten.

Fakta: Är cyanobakterier farliga för människor?

Tre arter av cyanobakterier dominerar i Östersjön. Enbart en av dem – Nodularia spummigena – producerar toxiner i bräckt vatten.

Vid en förgiftning är vanliga symptom klåda, huvudvärk med kräkningar och diarré. Det är ovanligt att vuxna drabbas av förgiftning från cyanobakterier, däremot löper barn och tamdjur större risk att drabbas.

Symptom för förgiftning hos djur liknar de för människor, men kan även visa sig i kramper, medvetslöshet och rörelseproblem.

För människor är dock den vanligaste reaktionen kopplat till cyanobakterier hudirritationer efter exponering i drabbat vatten.

Källa: Länsstyrelsens informationscentral för Egentliga Östersjön.

Fakta: Så gör du vid algblomning

Undvik att bada eller onödig kontakt med vatten när det inte längre är lika klart som det brukar vara. Du ska kunna se fötterna när vattnet når upp till knäna.

Barn och djur är högriskgrupper. Släpp inte barn eller djur till stränder eller i vatten med kraftig algblomning. Kontakta läkare eller veterinär om barn, vuxna eller djur visar sjukdomssymptom efter bad eller kontakt med vatten med algblomning.

Använd inte vatten från algblomningsområden som dricksvatten eller för matlagning.

Källa: Länsstyrelsens informationscentral för Egentliga Östersjön.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons