unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Spänning öst–väst ger svenskt ruskväder

Ett högtryck över västra Ryssland pumpar enorma luftmassor till ett väntande lågtryck över Atlanten.
På vägen ligger Sverige som får dras med ruskväder under det kommande dygnet.
Det blåser friskt på sina håll i landet. Arkivbild.
Det blåser friskt på sina håll i landet. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT

Spänningen mellan öst och väst är högst verklig i Sverige – åtminstone i vädersammanhang.

– Vi har ett djupt lågtryck som håller på att dra ner på västra sidan av Skottland. Det är ett ganska djupt lågtryck, samtidig som vi har ett starkt högtryck i öster, i västra Ryssland och Ukraina. Det ger en stor skillnad i tryck, och det ger upphov till den kraftiga vinden, säger Jesper Blomster, meteorolog på SMHI.

Vindarna är som starkast under söndagen och kommer sedan att avta, enligt SMHI. Under måndagen får Norrbottensfjällen hårdast vind med strax över 20 meter per sekund i byarna, men även kuststräckan södra Roslagskusten–Blekinge väntas få kraftigare vindar.

– Kommer du inåt land får vi frisk vind med över åtta meter per sekund i medelvind. Sedan är det lite avtagande vind upp mot ost, säger Blomster.

Söndagen har varit blåsig på sina håll. I Göteborg fälldes granen på Gustaf Adols torg på grund av de hårda vindarna, skriver Göteborgs-Posten, och träd föll över flera vägar i Västsverige. Strömavbrotten duggade tätt i bland annat Bohuslän, men de blev oftast inte långvariga.

Även längre söderut har det blåst friskt – Öresundsbron utfärdade en varning för vindkänsliga fordon som avråddes från att passera bron.