GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Vinstras för SSAB – aktien lyfter

Precis som många andra bolag väntar sig ståltillverkaren SSAB med kraftigt minskade leveranser under andra kvartalet. Flera sparåtgärder har redan gjorts och beredskap finns för ytterligare åtgärder vid behov, enligt vd Martin Lindqvist.
Ekonomi • Publicerad 27 april 2020
SSAB anar ljusning i Asien. Arkivbild.
SSAB anar ljusning i Asien. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

SSAB:s vd Martin Lindqvist konstaterar, precis som många andra, att osäkerheten i verksamheten är ovanligt stor nu. Men SSAB vågar sig ändå på att ge en prognos för innevarande kvartal.

– När vi tittar framåt räknar vi med kraftigt minskade leveranser i vår amerikanska verksamhet och i Europa, även för specialstål, även om specialstål klarar sig bättre än standardstål, säger Lindqvist.

Gjort kostnadsneddragningar

Även om spridningen av virussjukdomen covid-19 började få fart under första kvartalet, som man nu redovisat utfallet för, blev perioden i stort som man räknat med. Börsen ger SSAB tummen upp och aktien stiger cirka två procent på Stockholmsbörsen.

Rörelseresultatet på 343 miljoner kronor under första kvartalet, jämfört med 1 674 miljoner kronor i fjol, blev som förutspått, enligt Lindqvist.

Resultatet påverkades bland annat av lägre priser på stål jämfört med samma period året före.

Intäkterna föll till cirka 19 miljarder kronor från 20 miljarder kronor ett år tidigare.

Lägre orderingångar märktes i Kina och Asien under första kvartalet, men där räknar SSAB nu med en viss återhämtning.

Tidigt i mars började man vidta åtgärder för att möta effekterna av pandemin, och det finns planer för flera olika scenarier, enligt Lindqvist.

Vara snabb

– Vi började planera hyggligt tidigt för tuffare tider. Under april har vi stängt en masugn. Vi drar ner produktionstakten i våra valsverk. Vi har korttidspermitterat folk, dragit ner på visstidsanställda, ställt in aktieutdelning, minskat chefslöner och arvoden och skjutit upp vissa investeringar.

Även om coronakrisen inte liknar någon annan tidigare kris är råvarusektorn där SSAB ingår van vid skiftande marknadsförhållanden.

– Det gäller i en osäker värld att vara så snabb på bollen som man bara kan. Vi ser kommande kvartal, längre orderböcker har vi inte, så vi får planera efter det, säger Martin Lindqvist.

Fakta: SSAB:s delår i siffror

Siffror i miljoner kronor om inget annat anges.

Kvartal 1, 2020Kvartal 1, 2019Intäkter18 77220 017Rörelseresultat3431 674Resultat före skatt2211 583

Källa: SSAB

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.