Nyheter

Vinterkräksjuka och influensa toppar samtidigt

Vi är på väg in i den värsta perioden av såväl vinterkräksjuka som influensa. Sjukdomarna ser ut att nå sin kulmen nästan samtidigt och för att hålla sig frisk är det bland annat noggrann handhygien som gäller, påpekar Folkhälsomyndigheten.
Hälsa (TT) • Publicerad 3 februari 2019
Vinterkräksjukan och influensan når sin topp om några veckor. Arkivbild.
Vinterkräksjukan och influensan når sin topp om några veckor. Arkivbild.Foto: Isabell Höjman/TT

Under förra veckan ökade fallen av både vinterkräksjuka och influensa jämfört med veckan innan, enligt statistik från Folkhälsomyndigheten. Ökningarna har skett från relativt låga nivåer, men den mest intensiva perioden för sjukdomarna är på ingång.

-För vinterkräksjukan kommer man se toppen av säsongen om några veckor. Runt februari-mars når den sin topp, sedan börjar det avta, säger Elsie Ydring, epidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.

Även influensan väntas nå sin höjdpunkt under februari.

-Men vi vet inte riktigt hur intensiv den kan bli, säger AnnaSara Carnahan, epidemiolog inriktad på influensa vid Folkhälsomyndigheten.

Barn och äldre

Under förra veckan rapporterades totalt 132 fall av vinterkräksjuka och 865 fall av influensa och det är främst barn och äldre som har drabbats hårt, enligt statistik från Folkhälsomyndigheten. Siffrorna återspeglar endast hur många fall av vinterkräksjuka respektive influensa man kunnat se bland dem som sökt vård för sina problem.

-Det säger att de grupperna är lite mer allvarligt sjuka, det säger inte så mycket om hur många som faktiskt blivit sjuka och som ligger hemma, säger AnnaSara Carnahan.

Tvätta händerna ofta

För att hålla sig frisk från sjukdomarna gäller det att vara noggrann med handhygienen. Elsie Ydrings råd är att tvätta händerna med tvål och vatten ofta, torka sig med engångs- eller pappershanddukar och inte förlita sig på handsprit.

-Det handlar om att mekaniskt tvätta bort viruspartiklar från händerna. Handsprit har inte alltid tillräcklig effekt mot vinterkräksjuka, så använd den som komplement, säger hon.

AnnaSara Carnahan fyller i:

-Försök att hålla avstånd till personer som är uppenbart sjuka och om man väl blir sjuk är det viktigt att stanna hemma så att man inte smittar andra.

Vaccinera sig tidigt

När det gäller influensa är rekommendationen att vaccinera sig om man tillhör en riskgrupp, och det ska göras så tidigt som möjligt.

-Risken ökar att man råkar bli smittad innan vaccinet haft effekt ju senare man tar vaccinet, säger AnnaSara Carnahan.

Britta Kramsjö/TT

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.