Annons

"Viruset mindre farligt än sars och mers"

Det nya virus som sprids i Kina tycks vara mindre farligt än både sars och mers. Det säger statsepidemiologen Anders Tegnell. Detta trots att det nya viruset redan hunnit ta livet av 26 personer.
Virusspridning • Publicerad 24 januari 2020
Fall av det nya viruset har bland annat upptäckts i Sydkorea (bilden) där myndigheterna arbetar hårt med att stoppa en eventuell smittspridning. På skylten står det: Vänligen vänta.
Fall av det nya viruset har bland annat upptäckts i Sydkorea (bilden) där myndigheterna arbetar hårt med att stoppa en eventuell smittspridning. På skylten står det: Vänligen vänta.Foto: Ahn Young-joon/AP/TT

Kunskapen om det nya coronavirus som började spridas från Wuhan i Kina är fortfarande liten och uppgifterna är knapphändiga.

– Det är fortfarande ganska tidigt i epidemin, men av den information vi fått hittills verkar det inte ge lika många dödsfall som sars eller mers. Visst är det personer som dör, men i jämförelse med antalet exponerade är det förhållandevis få, om man jämför med sars och mers. Dessutom verkar de som har dött hittills redan ha varit väldigt sjuka, säger Anders Tegnell.

Annons

Men framför allt, säger han, verkar det som om att det nya viruset, med det officiella namnet 2019-nCoV, inte sprids lika lätt i vårdmiljöer.

Misstänkta svenskar

– Än så länge har detta virus bara resulterat i begränsad spridning i vårdmiljö, vilket är en stark indikator på att det inte är lika smittsamt som sars och mers. Dessutom säger det något om hur destruktivt det är för sjukvården. Om den observationen håller sig är det väldigt positivt, eftersom det gör det lättare att hantera smittan, säger Anders Tegnell.

Sverige har haft misstänkta fall och ett antal patienter har varit isolerade.

– Men hittills har alla fall kunnat avskrivas. Det hade nästan varit konstigt om vi inte hade haft misstänkta fall, med tanke på hur vi reser. Den svenska sjukvården är informerad och vet vad den ska göra. Det finns rutiner, säger Anders Tegnell.

Inget vaccin

TT: Hur tycker du att kineserna har hanterat situationen hittills?

– De har reagerat kraftfullt och har varit transparenta med omfattande informationsinsatser.

TT: Är det effektivt att isolera stora städer med miljontals invånare?

– Det får framtiden utvisa. Historiskt sett har det inte gett några långvariga effekter. Men det är möjligt att det har effekt i de här fallen. Kineserna har uppenbart stora möjligheter att göra det. Vi håller tummarna.

Det nya viruset är, precis som sars och mers, ett så kallat coronavirus. När sars och mers bröt ut inleddes försök med vaccin mot coronavirus, men försöken har inte kommit långt och det lär dröja flera år innan något vaccin är tillgängligt.

Johan Nilsson/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons