Annons
Nyheter

Viruskrisen dråpslag mot knallarna

Om några veckor skulle marknadssäsongen dra igång på allvar. Men nu är allt inställt fram till sommaren, och hundratals knallar står i princip utan intäkter – ofta med stora lager.
Ekonomi • Publicerad 4 april 2020
Marknadsknallen Fredrik Larssen, till vänster, har ett syltstånd uppställt i utanför sitt hus i Mariannelund.
Marknadsknallen Fredrik Larssen, till vänster, har ett syltstånd uppställt i utanför sitt hus i Mariannelund.Foto: Mikael Fritzon/TT
Marknadsknallen Fredrik Larssen har ett syltstånd uppställt i utanför sitt hus i Mariannelund.
Marknadsknallen Fredrik Larssen har ett syltstånd uppställt i utanför sitt hus i Mariannelund.Foto: Mikael Fritzon/TT
Marknadsknallen Fredrik Larssen har ett syltstånd uppställt i utanför sitt hus i Mariannelund.
Marknadsknallen Fredrik Larssen har ett syltstånd uppställt i utanför sitt hus i Mariannelund.Foto: Mikael Fritzon/TT

Han är ordförande i riksföreningen för torg- och marknadshandlare, Tomer, och när TT når honom har han precis avslutat ett krismöte med föreningarna för marknadsarrangörer och tivoliägare. I en gemensam appell i sociala medier vädjar de nu till föreningar, företag och kommuner runt om i landet när det gäller sommarens planerade marknader: Ha is i magen, ställ inte in redan nu.

– De måste tänka på oss, vi har ingen inkomst alls just nu, säger Guido Carinci.

Annons

Han tillägger att eftersom torghandel än så länge är tillåten så kan en del medlemmar få in lite pengar genom att vara ute och "torga". Men det är inte alla knallar som har möjlighet, eller som säljer varor som lämpar sig för det. Dessutom har en del kommuner, enligt Carinci, stängt sina torg på eget bevåg.

Varor ska betalas

Tomer bedömer att det finns 800-900 heltidsknallar i Sverige, varav cirka 250 är medlemmar i föreningen. Många är ensamföretagare men det finns också större bolag som har uppåt 50–60 anställda, enligt Carinci.

– Många är även grossister och har köpt in en jäkla massa varor. Och det ska ju betalas.

Fredrik Larssen är en de knallar som berörs. Han åker vanligtvis runt till omkring 150 marknader om året där han säljer olika sylter. Nu har han i stället ställt upp sitt stånd vid vägen utanför hemmet i småländska Mariannelund.

– Jag hoppas kunna sälja till bilisterna som åker förbi. Man överlever inte länge på att sälja i en liten by, men det är bättre att få in några hundra än inget alls, säger han.

Försäljningen på marknader står för nästan hela firmans omsättning, medan fyra procent kommer från försäljning via webben. På sistone har näthandeln ökat, men samtidigt har mejlkorgen fyllts på med besked om inställda marknader.

– Jag får nöta på här tills mina produkter är slut. Sedan hoppas man att det går över och blir någorlunda som det brukar, men det finns risk att många knallar försvinner för gott och då försvinner även de mindre marknaderna, säger Fredrik Larssen.

Kan inte genomföra

En förutsättning för att det ska bli någon marknadshandel i sommar är att restriktionerna lättar. Med nuvarande förbud mot offentliga tillställningar med fler än 50 deltagare är det inte möjligt att genomföra några marknader, säger Patrik Sikt, ordförande i marknadsarrangörernas förening, MAF.

Han påpekar att även om knallarna drabbas hårdast så innebär de inställda marknaderna även uteblivna intäkter för arrangörerna, som ofta är olika typer av föreningar. Och så går det lokala näringslivet, som hotell, restauranger och butiker, miste om den merförsäljning som marknadsdagarna brukar innebära.

När det gäller knallarna så befarar Guido Carinci nu en konkursvåg, liknande den som syns i en del andra näringar. Få har någon större ekonomisk uthållighet, och om även sommarens marknader ställs in är prognosen minst sagt dyster:

Annons

– Då finns bara 15–20 procent av knallarna kvar i höst, om vi inte får någon hjälp från regeringen. Mer blir det inte, säger Guido Carinci.

Fakta: Förbud mot större tillställningar

Efter ett beslut av regeringen den 27 mars är det tills vidare, i hela Sverige, förbjudet att anordna allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 50 deltagare.

Behovet av förordningen ska prövas löpande och den kommer att upphävas när den inte längre behövs.

Förbudet gäller exempelvis tillställningar som idrottstävlingar, tivolin, marknader och mässor och sammankomster som demonstrationer, föreläsningar och kulturevenemang.

Större folksamlingar på exempelvis torg och i köpcenter omfattas inte.

Källa: Regeringen, Polisen

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons