GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Visenter på långresa – flyttar till Karpaterna

Djur • Publicerad 25 november 2022
Visenter från Eriksberg i Blekinge flyttar till Rumänien. Arkivbild.
Visenter från Eriksberg i Blekinge flyttar till Rumänien. Arkivbild.Foto: Patric Söderström/TT

Sex visenter som är uppfödda i Blekinge flyttar till Rumänien. De är uppvuxna i en viltpark men ska där, efter en tid i ett tillvänjningshägn, släppas ut i det fria i bergskedjan Karpaterna. Den vilda stammen av visenter är i behov av ett tillskott av nya gener, förklarar Per-Arne Olsson, vd på Eriksberg vilthägn.

"Genom att skicka djur till andra länder och även byta djur mellan olika anläggningar här i Sverige hjälper vi till att bevara arten", säger han i ett pressmeddelande.

De sex visentkvigor som under torsdagen inledde sin långresa är mellan tre och fem år gamla. Eftersom de har vuxit upp under naturliga förhållanden i viltparken är visenterna från Eriksberg intressanta i fler utplanteringsprojekt.

Tidigare har viltparken skickat visenter till bland annat Schweiz, Tyskland, Polen och Ryssland. Visenten är Europas största landlevande däggdjur och målet är att komma upp i en europeisk stam på 10 000 individer. Enligt en inventering 2021 finns i dag cirka 9 500 visenter i Europa, varav nästan 7 300 i det vilda.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.