Annons
Nyheter

Vita huset: Afghanistanflopp var Trumps fel

En ny rapport från Vita huset ger USA:s tidigare president Donald Trump skulden för landets katastrofala tillbakadragande från Afghanistan.
USA:s underrättelsetjänst erkänner också att den fullständigt missbedömt situationen.
USA • Publicerad 6 april 2023
Donald Trump beskylls för USA:s katastrofala tillbakadragande från Afghanistan. Arkivbild.
Donald Trump beskylls för USA:s katastrofala tillbakadragande från Afghanistan. Arkivbild.Foto: Evan Vucci/AP/TT

Efter att USA lämnat Afghanistan i augusti 2021 svepte talibanerna undan den av USA utbildade och beväpnade afghanska armén på några veckor.

– Det är uppenbart att vi inte fick till det här, säger John Kirby, talesperson för USA:s nationella säkerhetsråd på en pressträff.

Annons

I en ny rapport läggs mycket av skulden på USA:s förre president Donald Trump, rapporterar AFP. Trump satte ett datum för tillbakadragandet i kölvattnet av sin valförlust – efter en överenskommelse med talibanerna som afghanska politiker lämnades utanför – utan att hans administration presenterat en plan för hur det skulle gå till.

Expresidenten själv har skyllt haveriet på den då nyss tillträdda presidenten Joe Biden, men rapporten beskriver Bidens möjligheter att påverka utgången som kraftigt begränsade.

Talibanerna var nämligen militärt starkare än de hade varit sedan invasionen 20 år tidigare, delvis till följd av att USA försummat relationen med Afghanistan under större delen av Trumps mandatperiod, och låtit viktiga säkerhetsfunktioner i landet förfalla.

Det enda sättet att förhindra kollapsen var enligt rapporten att förlänga och kraftigt utöka USA:s militära närvaro i landet – men Biden vägrade flyga över ytterligare en generation amerikaner till ett krig som "borde ha avslutats långt tidigare", står det i rapporten.

Rapporten är sammanställd av USA:s nationella säkerhetsråd och har nu lämnats över av Vita huset till den amerikanska kongressen.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons