Annons
Nyheter

Vitryssland bjuder in till parad

Vitryssland • Publicerad 5 maj 2020
Vitrysslands president Aleksandr Lukasjenko. Bilden är tagen den 25 april.
Vitrysslands president Aleksandr Lukasjenko. Bilden är tagen den 25 april.Foto: Maxim Guchek/AP/TT
Årets fredsparad för andra världskriget skjuts på framtiden i Moskva. Bilden är från dåvarande Sovjetunionen 1972. Arkivbild.
Årets fredsparad för andra världskriget skjuts på framtiden i Moskva. Bilden är från dåvarande Sovjetunionen 1972. Arkivbild.Foto: Pressens Bild/TT

Vitrysslands auktoritäre president Aleksandr Lukasjenko uppmanar rysk tv att visa den vitryska paraden på fredsdagen för det andra världskriget den 9 maj.

Parader i Ryssland, som den stora i Moskva, har skjutits på framtiden på grund av coronapandemin. Men i Minsk firar man segern och hedrar dem som stred och dog i kampen mot nazismen.

Annons

– Vi måste be rysk tv att visa vår parad för ryssarna. De är våra blodsbröder, trots allt, säger Lukasjenko.

Han påpekar också att många stats- och regeringschefer har bjudits in, men att de inte kan komma på grund av ländernas reserestriktioner.

– Jag inbjuder på nytt statschefer från det forna Sovjetunionen att komma till Minsk. Det vore rätt att komma till Minsk... ett levande monument över kriget, säger Lukasjenko som brukar kallas "Europas siste diktator".

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons