Annons

Två lag nära OS – VM-betyget: "Okej"

Det svenska medleylaget slutade sjua i VM-finalen.
Förmodligen blir det två svenska lag i OS i Tokyo.
Simning • Publicerad 28 juli 2019
Sverige blev sjua i lagkappen.
Sverige blev sjua i lagkappen.Foto: Jessica Gow/TT

Frisimslaget, 4x100, började VM med att bli sexa, medleylaget avslutade mästerskapet med att bli sjua.

Därmed har båda damlagen klarat Internationella simförbundets kvalgräns, nu ska SOK säga sitt. Men i deras uttagningsprinciper är det topp åtta som gäller.

Annons

– Vi sade det i ”call room” (sista väntrummet inför loppen) att här är vi tillsammans med länder som Kina, Australien, USA, Italien och Kanada. Vi har ett unikum som Sarah, men vi har även ganska tjockt där bakom med simmare på hög nivå, sade Coleman som simmade ryggsimssträckan på 1.01,42.

Övriga svenskor var Sophie Hansson (1.07,20/bröstsim), Louise Hansson (57,23/fjäril) och Sarah Sjöström (52,54/frisim). Kvartetten fick sluttiden 3.58,39, drygt tre sekunder över det svenska rekordet som sattes av silverlaget på VM 2015.

USA vann på världsrekordtiden 3.50,40 och Regan Smith satte dessutom världsrekord i ryggsimmet på startsträckan, 57,57.

Större trupp

Förbundskaptenen Ulrika Sandmark lyfte, förutom Sarah Sjöström, de två svenska lagen och Erik Persson samt Louise Hansson. Gemensamt för dem var att de alla tog sig till final och därmed kommer hon att nominera dem till OS.

SOK har öppnat för att ta ut talanger som Victor Johansson, Robin Hanson och Björn Seeliger till OS. Så truppen till OS kan bli större än den rekordlilla VM-truppen på sju simmare. Men det finns tid ända till i juni nästa år att kvala in till OS.

Sandmark betygsatte den svenska VM-insatsen vid sidan av Sarah Sjöström som ”okej”.

– Louise och Erik gjorde det vi hoppades och gick till final. Vi har lagen som har gått till final också. Sedan har vi Sarah som alltid presterar. Det är några som inte riktigt får till det och det får man titta på sedan, sade Sandmark.

"Kan hända snabbt"

Sarah Sjöström brukar likställas med svensk simning av en del. De är inte snett ute om vi pratar medaljer.

Sandmark säger inte emot när det handlar om förväntningar på OS-medaljer i Tokyo.

– Det är ju hon som ligger på den nivån just nu. Jag brukar säga att i en final kan allt hända. Nu hade vi två som tog sig till final, men de har en bit att gå ned för medalj. Men ibland kan saker hända väldigt snabbt på ett år.

Göran Sundberg/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons