Annons
Nyheter

Volkswagen skär i personalstyrkan

Fordonstillverkaren Volkswagen planerar att skära ned bemanningen med uppemot 4 000 jobb på anläggningar i Tyskland, enligt källor på företaget.
Ekonomi • Publicerad 14 mars 2021
Volkswagen gör nedskärningar för miljardbelopp på anläggningar i Tyskland. Arkivbild.
Volkswagen gör nedskärningar för miljardbelopp på anläggningar i Tyskland. Arkivbild.Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Tanken är att erbjuda äldre anställda förtids- och deltidspension. Kostnaderna för omorganisationen kan uppgå till flera miljarder kronor, enligt en källa till nyhetsbyrån Reuters.

Företaget uppger sig ha kommit överens med arbetstagarrepresentanter om en plan.

Annons

Volkswagen förväntar att uppemot 900 arbetare kommer att tacka ja till förtidspensionering och att ett lägre tusental kommer att gå med på att förtidspensionera sig, enligt ett pressmeddelande.

Två källor på företaget säger att 3 000 till 4 000 tjänster ryker i samband med omorganisationen. Den ska genomföras på sex huvudanläggningar i Tyskland, som i dagsläget sysselsätter omkring 120 000 personer.

Fordonsjätten har avböjt att kommentera kostnaderna, som beror på hur många anställda som accepterar erbjudandet. En källa bedömer att prislappen kan landa på nära sex miljarder kronor.

Det 83-åriga företaget, som nyligen har lanserat två elbilar, satsar på att bli mer av ett högteknologiskt bolag i stil med Tesla.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons