Annons
Nyheter

Wagner registrerat i Belarus: "Utbildare"

Wagnergruppen har registrerat ett bolag för "utbildningsverksamhet" i Belarus, rapporterar BBC. Den ryska privatarmén har setts träna belarusiska soldater sedan gruppen anlände till landet.
Belarus • Publicerad 17 augusti 2023
Stillbild från en video som släpptes i juli av Belarus försvarsdepartement och som uppges visa belarusiska soldater som tränas av militärer från den ryska privatarmén Wagner.
Stillbild från en video som släpptes i juli av Belarus försvarsdepartement och som uppges visa belarusiska soldater som tränas av militärer från den ryska privatarmén Wagner.Foto: Belarus försvarsdepartement/VoenTV/AP/TT

Wagner uppges den 4:e augusti ha registrerats som bolag verksamt på orten Tsel, söder om huvudstaden Minsk.

Det är samma ort dit Wagnerstyrkor setts anlända tidigare i sommar, skriver BBC.

Annons

Av det belarusiska företagsregistret framgår att gruppen är registrerad för "utbildningsverksamhet".

Det var efter Wagners myteriförsök i Ryssland i juni som gruppen erbjöds att gå i exil i Belarus.

Uppgörelsen ska ha medlats fram av Belarus diktator Aleksandr Lukasjenko, som sagt att Wagnersoldaterna kan komma att delta i landets försvar.

Det är oklart var Wagnergruppens ledare Jevgenij Prigozjin befinner sig.

Wagnersoldaternas närvaro i Belarus har lett till spänningar med Polen, som varnat för att de kan komma att försöka korsa gränsen. Polen beslutade nyligen att förstärka sin militära närvaro vid gränsen.

Wagnergruppens legosoldater är även aktiva i Afrika, där de bland annat anlitats av Mali för att bekämpa jihadistgrupper.

Fakta: Prigozjin, Wagnergruppen och upproret

Wagnergruppen är ett privat legosoldatsbolag som länge har verkat med inofficiella kopplingar till den ryska statsledningen.

Dess högste ledare och främste finansiär är Jevgenij Prigozjin, en tidigare krögare från S:t Petersburg och numera oligark.

En konflikt har under Ukrainakriget pågått mellan Prigozjin och Rysslands militärledning – försvarsminister Sergej Sjojgu och generalstabschef Valerij Gerasimov.

Den 23 juni meddelade Prigozjin att han skulle inleda en väpnad marsch genom Ryssland mot Moskva med 25 000 soldater. Dagen efter gick Wagnerstyrkor in och tog över staden Rostov-vid-Don, varpå de fortsatte att rulla norrut i en kolonn som lär ha kommit så nära som 20 mil från Moskva innan upproret plötsligt avbröts.

En uppgörelse nåddes med Belarus Rysslandsallierade ledare Aleksandr Lukasjenko vid förhandlingsbordet. De kom överens om att Jevgenij Prigozjin och de inblandade Wagner-soldaterna skulle få straffrihet och säkerhetsgarantier, samt fri lejd till Belarus, vilket den ryske presidenten Vladimir Putin sades utlova. Vad uppgörelsen innebär exakt – eller vad ledarna har kommit fram till i det tysta – är inte känt.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons