Annons
Nyheter

Storbritannien: Ryssland lider stora förluster

De ryska förlusterna i Ukraina har den senaste tiden varit de största sedan anfallskrigets inledning. Det slår Storbritanniens försvarsdepartement fast i sin analys av ukrainsk data.
Ukraina • Publicerad 12 februari 2023
En ukrainsk stridsvagn i position vid fronten vid Bachmut.
En ukrainsk stridsvagn i position vid fronten vid Bachmut.Foto: Libkos/AP/TT
Nya gravar med ortodoxa kors på en kyrkogård i Bachmut. Bilden togs i fredags.
Nya gravar med ortodoxa kors på en kyrkogård i Bachmut. Bilden togs i fredags.Foto: Libkos/AP/TT
Den här bilden, som har distribuerats av Ukrainas militär, visar två förstörda ryska stridsvagnar på ett fält utanför Vuhledar där ett ryskt anfall motades. Bilden togs någon gång nu i februari.
Den här bilden, som har distribuerats av Ukrainas militär, visar två förstörda ryska stridsvagnar på ett fält utanför Vuhledar där ett ryskt anfall motades. Bilden togs någon gång nu i februari.Foto: Ukrainas militär via AP/TT

Bedömningen bygger på den statistik över ryska förluster som Ukrainas militär uppdaterar dagligen.

"Under de senaste två veckorna har Ryssland sannolikt lidit de största förlusterna sedan Ukrainainvasionens första vecka", skriver det brittiska försvarsdepartementet i sin senaste dagsrapport.

Annons

De senaste sju dagarna har snittet varit 824 döda ryska soldater per dag, vilket är mer än fyra gånger högre än siffrorna i juni och juli 2022.

Försvarsdepartementet påpekar att siffrorna inte kan verifieras och därför bör tas med en nypa salt, men troligtvis stämmer trenden.

Ökningen i de ryska förlusterna beror enligt britterna på en rad faktorer, bland annat "avsaknad av utbildad personal, koordinering och resurser längs fronten".

Även Ukraina bedöms ha höga förlustsiffror.

Poserar vid skylt

Några av de hårdaste striderna utkämpas sedan ett tag kring Bachmut i östra Ukraina.

I det området säger sig den ryska Wagnergruppen ha intagit den lilla orten Krasna Hora, vilket kan vara ännu ett ryskt steg mot att omringa Bachmut. Bilder visar hur Wagner-soldater poserar vid en skylt vid infarten till Krasna Hora.

Även den USA-baserade tankesmedjan Institute for the study of war skriver i sin senaste dagsrapport att platsbestämda foton visar hur ryska soldater går omkring fritt i Krasna Hora, vilket torde innebära att ukrainska styrkor har dragit sig tillbaka.

Wagner-gruppens ledare Jevgenij Prigozjin understryker i ett uttalande att det är Wagner-soldater som befinner sig i Krasna Hora och inga andra.

Friktion i ryska militären

Vid tidigare avancemang i området har det uppstått friktion mellan de ryska militära fraktionerna, när det gäller vem som ska ta åt sig äran för de små framstegen.

"Efter erövringen av Soledar och den väldiga 'hype' som sade att det var andra soldater än Wagner i Soledar så var killarna så klart frustrerade", skriver Prigozjin i uttalandet som publiceras av hans pressgrupp på Telegram.

Annons

"Inom en radie på mer eller mindre 50 kilometer återstår endast Wagner-soldater, och de kommer att ta Bachmut".

Prigozjin gjorde en sällsynt intervju med en Kreml-kopplad militärkorrespondent härom dagen, där han sade att det skulle kunna ta ett och ett halvt år för Ryssland att ta över Donbass-regionen i östra Ukraina – och upp emot tre år att gå längre västerut än så.

Även detta tolkas på flera håll som ett försök att positionera sig inom den lilla ryska interndebatten om hur kriget går, där de insatta observatörer som släpps fram ifrågasätter Kremls taktik och ambitionsnivå.

"50 attacker om dagen"

Ukrainas överbefälhavare Valerij Zaluzjnyj meddelade i lördags att han hade talat med USA:s försvarschef, general Mark Milley. Där informerade han bland annat om de omfattande robot- och drönarangrepp som Ryssland riktade mot Ukraina i fredags.

"Vi diskuterade också stridernas förlopp. Det mest intensiva läget i dag är i riktning mot Donetsk, där fienden utför upp till 50 attacker om dagen. Hårda strider fortsätter i trakterna kring Vuhledar och Marinka", skriver Zaluzjnyj på Telegram.

I Vuhledar, omkring 15 mil sydväst om Bachmut med omnejd, bedöms Ryssland ha gått hårt fram i en offensiv de senaste veckorna, med föga framgång.

Under veckan har det spekulerats kring huruvida Ryssland har inlett den stora offensiv som väntas eller ej.

– De har inlett sin offensiv, de säger bara inte att de har gjort det, och våra styrkor står emot den med kraft, säger Oleksij Danilov vid Ukrainas nationella säkerhetsråd till statlig tv, enligt AP.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons