Annons

Wagnerledaren: Kriget kan ta flera år

Ukraina • Publicerad 11 februari 2023
En flygbild av hårt omstridda Vuhledar.
En flygbild av hårt omstridda Vuhledar.Foto: Libkos/AP/TT

Kriget i Ukraina kan komma att fortsätta i flera år, bedömer Jevgenij Prigozjin, ledare för de ryska Wagner-styrkorna.

I en videointervju som släpptes sent på fredagen säger Prigozjin att det kan ta Ryssland ett och ett halvt år att ta full kontroll över Donbass, regionen i östra Ukraina som består av de två omstridda och delvis ockuperade länen Luhansk och Donetsk.

Annons

Om Ryssland har för avsikt att erövra ännu större områden så lär det ta omkring tre år, tillägger han.

Från Kreml har inget annat sagts än att den så kallade "specialoperationen" kommer att pågå tills Rysslands mål har uppfyllts. Målbilden har av olika uttalanden att döma varierat i takt med att kriget inte har gått som planerat.

I de intensiva strider som pågår i öst, för närvarande främst vid orterna Bachmut och Vuhledar, har de ryska Wagner-soldaterna en stor roll vid sidan av den ordinarie ryska armén. Prigozjin tillstår att de ukrainska styrkorna gör tufft motstånd.

Fakta: Wagnergruppen

Wagnergruppen är ett privat legoknektsbolag med inofficiella kopplingar till den ryska statsledningen.

Dess högste ledare och främste finansiär är Jevgenij Prigozjin, som har nära band till Vladimir Putin.

Wagnergruppen bedöms ha fått utföra uppdrag som den ryska staten eller armén inte vill ta ansvar eller behöva redogöra för.

Gruppen omnämndes först i samband med Rysslands annektering av Krimhalvön 2014, när soldater gick in där utan beteckning. Senare har den dykt upp i många länder där Ryssland söker inflytande: i Syrien, Libyen, Sudan, Venezuela, Centralafrikanska republiken med flera.

Wagnergruppen förde länge en ljusskygg tillvaro men har i Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina tagit en mer formell roll, vid sidan av och emellanåt i viss konkurrens med den ryska armén.

I oktober 2022 öppnades ett formellt Wagnerhögkvarter S:t Petersburg.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons