Annons

Wagnerstyrkor till Belarus

En stor kolonn med soldater ur den privata Wagnerstyrkan rullade på lördagen in i Belarus från Ryssland, enligt flera uppgifter.
Belarus • Publicerad 15 juli 2023
På fotot taget från en video som släpptes av Belarus försvarsdepartement på fredagen syns en instruktör från privatarmén Wagner tala till belarusiska soldater under en övning.
På fotot taget från en video som släpptes av Belarus försvarsdepartement på fredagen syns en instruktör från privatarmén Wagner tala till belarusiska soldater under en övning.Foto: AP/TT

Den oberoende belarusiska kanalen Belaruski Hajun, som följer den militära utvecklingen i Belarus, rapporterar att minst 60 lastbilar, bussar och andra fordon körde in i landet, åtföljda av belarusisk polis.

Kolonnen rörde sig mot en militärbas utanför staden Osipovitji. Satellitbilder som analyserats av nyhetsbyrån AP visar rader av tältliknande strukturer som verkar ha byggts upp vid basen mellan 15 och 30 juni.

Annons

Ukrainas gränsbevakning DPSU bekräftar att grupper av Wagnersoldater har setts röra sig från Ryssland in i Belarus. DPSU:s talesperson Andrij Demtjenko säger enligt BBC att Ukraina övervakar situationen längs den norra gränsen.

Belarus auktoritäre ledare Aleksandr Lukasjenko har sagt att Minsk kan ha användning för Wagnergruppens erfarenhet och expertis och att han har erbjudit den att slå sig ner på en övergiven militäranläggning.

Försvarsdepartementet i Minsk sade på fredagen att en plan gjorts upp med Wagnergruppen om gemensamma militärövningar.

Efter Wagnerledaren Jevgenij Prigozjins kortlivade myteriförsök i midsommarhelgen slöts en uppgörelse mellan Prigozjin och Kreml. Enligt vad som framkommit skulle den bland annat innebära att Prigozjin och Wagnersoldaterna slipper straff och får fri lejd till Belarus.

Var Prigozjin befinner sig är inte känt.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons