Annons

WHO: Epicentrum kan vara på väg mot USA

Över 2,6 miljarder människor i världen uppmanas att hålla sig hemma på grund av coronaviruset.
Pandemins epicentrum kan komma att flyttas från Europa till USA, där antalet fall stiger snabbt, enligt WHO.
Coronavirus • Publicerad 24 mars 2020 • Uppdaterad 31 mars 2020
I Holmdel, New Jersey, i USA köar människor i en drive-in teststation för att bli provtagna för coronaviruset.
I Holmdel, New Jersey, i USA köar människor i en drive-in teststation för att bli provtagna för coronaviruset.Foto: Seth Wenig/AP/TT

Antalet bekräftat smittade i världen passerade på tisdagen ännu en milstolpe, siffran 400 000. Enligt nyhetsbyrån AFP:s räkning har över 404 000 fall registrerats i 175 länder och territorier. Antalet döda överstiger 18 000.

Indien, världens näst folkrikaste land, sätts i ett slags storskalig karantän med anledning av coronaviruset, meddelar premiärminister Narendra Modi. Det betyder att totalt 2,6 miljarder människor i världen omfattas av långtgående restriktioner för hur de får röra sig utomhus, enligt AFP:s sammanräkning.

Annons

De flesta av länderna, bland dem Indien, Storbritannien, Frankrike och Italien, har infört ett slags obligatorisk hemkarantän. Andra har infört regelrätt utegångsförbud eller bara starka rekommendationer att stanna hemma.

Ökar snabbt i USA

Kina, där utbrottet startade, börjar allt mer återgå till det normala. Från onsdagen hävs reserestriktioner i Hubeiprovinsen där jättestaden Wuhan ligger. För själva Wuhan är reserestriktionerna i kraft fram till 7 april.

Världshälsoorganisationen WHO konstaterade nyligen att utbrottets epicentrum flyttats från Asien till Europa. Vid en presskonferens på tisdagen säger WHO:s talesperson Margaret Harris att 85 procent av de nya fall som rapporterats in till WHO sedan måndagen kommer från Europa och USA.

I USA ökar antalet fall snabbt. Enligt WHO:s siffror på måndagskvällen hade Europa rapporterat in drygt 20 000 nya fall dygnet innan. USA rapporterade drygt 16 350 fall, vilket innebar mer än en fördubbling av det totala antalet.

Färre nya fall i Italien

På en fråga om epicentrum av sjukdomen covid-19 kan vara på väg att flyttas från Europa till USA svarar Margaret Harris att det är möjligt, med tanke på hur snabbt antalet fall ökar i USA.

– Vi kan inte säga att det är fallet än, men potentialen finns. De har ett mycket stort utbrott och ett utbrott som ökar i intensitet, säger hon.

Enligt den sammanräkning som Johns Hopkins-universitetet i USA gör har USA på tisdagen rapporterat in över 46 500 fall, vilket är det tredje största antalet fall, efter Kinas drygt 81 500 och Italiens nästan 64 000.

I Italien steg återigen siffran över antalet nya dödsfall på tisdagen, efter att ha sjunkit två dagar i rad. Det totala antalet fall ökade med drygt 8 procent, samma ökning som dagen innan vilket är den lägsta dagliga ökningen sedan utbrottets början. (TT-AFP)

Personal i skyddsdräkter förbereder sig för att ta coronatester på personer vid en drive-in teststation i Holmdel, i USA-delstaten New Jersey.
Personal i skyddsdräkter förbereder sig för att ta coronatester på personer vid en drive-in teststation i Holmdel, i USA-delstaten New Jersey.Foto: Seth Wenig/AP/TT
TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons