WHO inleder arbete för att bekämpa ensamhet
Syftet är att öka medvetenheten, sprida kunskap och hitta lösningar på vad som pekas ut som ett accelererande folkhälsoproblem.
"Människor utan tillräckligt starka sociala kopplingar löper högre risk att drabbas av stroke, ångest, demens, depression, suicid med mer", säger WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus i ett pressmeddelande.
Sveriges socialminister Jakob Forssmed (KD) är en av elva kommissionärer och representant för Europa.
Global plan
Fokus under de två första åren ligger på en global handlingsplan. Där ingår att utforma ett världsomspännande index för mätning av ensamhet och social isolering och ta fram lösningar samt kartlägga läget i olika länder.
Social isolering drabbar inte bara främst äldre i höginkomstländer, utan påverkar hälsan och måendet i alla åldersgrupper världen över, enligt WHO. Ensamhet kan likställas med mer kända riskfaktorer som rökning, alkoholkonsumtion, inaktivitet, fetma och luftföroreningar.
"WHO-kommissionen kommer att bidra till att etablera social anknytning som en global hälsoprioritering och sprida de mest lovande insatserna", säger Tedros.
Risk dö i förtid
I Sverige har Folkhälsomyndigheten sedan tidigare ett uppdrag att kartlägga ensamheten och föreslå en nationell strategi för att förebygga och motverka konsekvenserna.
Nyligen publicerades en stor studie där forskare analyserat data om över 400 000 personer från registret UK Biobank.
Bland annat framkom att ju högre grad av ensamhet en person upplever desto högre är risken att dö i förtid. För personer som aldrig hade besök av vänner eller familj var risken 40 procent högre än för de som fick dagliga besök.
Fakta: Kommission mot ensamhet
WHO:s initiativ löper under tre år till januari 2027. En expertgrupp kommer att stödja kommissionen, som även kommer att ha ett sekretariat på WHO i Genève i Schweiz.
Kommissionen ska ha sitt första möte den 6-8 december i år.
En första rapport kommer att publiceras i halvtid av treårsperioden.
Under de första två åren ligger fokus på en global plan för arbetet mot ofrivillig ensamhet inriktad på tre områden:
Ett globalt index för mätning av ensamhet och social isolering.
Samla och sprida kunskap om evidensbaserade lösningar.
Öka medvetenheten, bland annat genom att ta fram en dokumentär om hur social isolering och ofrivillig ensamhet ser ut i olika länder.
Källa: WHO och svenska socialdepartementet