Annons
Nyheter

EMA om Astraläget: Inte oväntat

Läget kring Astra Zenecas vaccin är egentligen inte är oväntat, konstaterar Emer Cooke, chef för EU:s läkemedelsmyndighet EMA.
Myndigheten har kallat in extra personal för att snabba på utredningen av biverkningarna.
Coronaviruset • Publicerad 16 mars 2021
Karta som visar europeiska länder som har pausat Astra Zenecas vaccin.
Karta som visar europeiska länder som har pausat Astra Zenecas vaccin.Foto: TT

– När man vaccinerar miljontals människor är det ofrånkomligt att man har ovanliga och allvarliga incidenter som inträffar efter vaccinering. Vår uppgift är att utvärdera det här så att vi kan se om det verkligen är bieffekter eller bara tillfälligheter, säger Cooke på en presskonferens via webben från Amsterdam.

EMA har kallat in extrapersonal för att utreda situationen.

Annons

– Vi fortsätter att utvärdera. Vi fortsätter att få in information. Vi har kallat in experter. Det här är en pågående process, betonar Cooke.

På torsdag är det tänkt att EMA ska fatta beslut om huruvida det behövs några vidare åtgärder.

Fördelarna överväger

Än så länge upphäver fördelarna riskerna när det gäller Astra-vaccinet, anser EMA-chefen.

– Fördelarna fortsätter att upphäva riskerna, även om vi är allvarligt oroade, säger Cooke, som inte vill gå in på om det är rätt eller fel av vissa medlemsländer att tills vidare avbryta vaccineringen.

– Beslutet på nationell nivå tas på basen av den information som finns nationellt. Det är upp till länderna att göra det. Vårt ansvar är att fokusera på vetenskapen. Vi måste göra en noggrann analys av alla fall för att avgöra om det är tillfälligheter eller en bieffekt, säger Cooke.

WHO-möte

Under tisdagen träffas också experter från Världshälsoorganisationen WHO för att diskutera Astra Zenecas vaccin mot covid-19. Sverige och Lettland har sällat sig till en rad länder, däribland Tyskland, Italien och Frankrike, som har pausat användningen efter rapporter om några fall av blodproppar hos vaccinerade.

Beskedet från Folkhälsomyndigheten (FHM) kommer efter rapporter om misstänkta biverkningar om blodproppar men även blödningar hos de som fått vaccinet. Biverkningarna har drabbat "ett fåtal personer" men i Sverige har inget fall rapporterats in hittills, enligt FHM.

Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell beskriver beslutet som en försiktighetsåtgärd.

Vill inte skapa panik

Såväl WHO som Astra Zeneca och EMA har framhållit att vaccinet är säkert och att det inte finns någon bevisad koppling mellan vaccinet och de rapporterade blodpropparna.

– Vi vill inte att människor ska drabbas av panik och i nuläget rekommenderar vi länder att fortsätta vaccinera med Astra Zeneca, sade WHO:s chefsforskare Soumya Swaminathan i måndags.

Fakta: Några länder som har valt att pausa vaccinet

Sverige

Norge

Danmark

Island

Tyskland

Italien

Spanien

Frankrike

Estland

Lettland

Litauen

Luxemburg

Portugal

Cypern

Slovenien

Irland

Österrike

Nederländerna

Rumänien

Bulgarien

Thailand

Indonesien

Kongo-Kinshasa

Venezuela

Fotnot: Vissa länder har pausat all vaccinering med Astra Zenecas vaccin mot covid-19. Andra har stoppat användningen av en särskild leverans. Några länder har inte börjat använda företagets produkt ännu och skjuter nu vaccinstarten på framtiden.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons