Annons
Nyheter

WHO: Omikron är mildare – fortfarande farlig

Coronaviruset • Publicerad 12 januari 2022
Världshälsoorganisationens chef Tedros Adhanom Ghebreyesus. Arkivbild.
Världshälsoorganisationens chef Tedros Adhanom Ghebreyesus. Arkivbild.Foto: Salvatore Di Nolfi/AP/TT

Världshälsoorganisationen (WHO) varnar för att inte ta hotet från omikronvarianten av coronaviruset på tillräckligt stort allvar.

WHO:s chef Tedros Adhanom Ghebreyesus konstaterar på en presskonferens att omikronvarianten visserligen orsakar mindre allvarlig sjukdom än deltavarianten, men att den fortfarande är farlig.

Annons

– Vi får inte ge viruset gratis skjuts eller vifta med vit flagga, särskilt när så många människor i världen är ovaccinerade, säger WHO-chefen som lägger till att den överväldigande majoriteten av covidpatienter i världen som vårdas på sjukhus är ovaccinerade.

Tedros Adhanom Ghebreyesus vill att världens länder når målet om att minst 70 procent av befolkningen har vaccinerat sig mot covid-19 i mitten av 2022. 90 länder har dock fortfarande inte nått upp till 40 procent, och av dem har en dryg tredjedel inte ens nått upp till 10 procent av befolkningen.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons