Nyheter

WHO: Pandemin suddar ut år av hälsoframsteg

Coronapandemin avbryter vaccinationsprogram och vård för andra sjukdomar – vilket riskerar att sudda ut flera års framsteg i folkhälsa, enligt Panamerikanska hälsoorganisationen.
Amerika • Publicerad 4 augusti 2020
Carissa Etienne, chef för Panamerikanska hälsoorganisationen, varnar för att de amerikanska kontinenterna kan förlora flera år av hälsoframsteg om de fokuserar för ensidigt på coronaviruset. Arkivbild.
Carissa Etienne, chef för Panamerikanska hälsoorganisationen, varnar för att de amerikanska kontinenterna kan förlora flera år av hälsoframsteg om de fokuserar för ensidigt på coronaviruset. Arkivbild.Foto: Matilde Campodonico/AP/TT

Enligt Clarissa Etienne, chef för Panamerikanska hälsoorganisationen som också är WHO:s regionalkontor för de amerikanska kontinenterna, har vården av kroniska sjukdomar som diabetes och smittsamma sjukdomar som hiv och tuberkulos blivit lidande under pandemin.

– De här insatserna har blivit allvarligt störda, eller ännu värre, helt avbrutna. Amerika riskerar att förlora år av hälsoframsteg under loppet av några månader, säger hon.

Bristen på mediciner är också ett växande problem, enligt Etienne. Elva länder i Nord- och Sydamerika har mindre än tre månaders lager av antiretrovirala läkemedel mot hiv och andra håller på att få slut på tuberkulosmedicin.

Hon uppmanar kontinenternas regeringar att öka utgifterna för sjukvård till minst 6 procent av BNP, och säger att det nuvarande snittet på 3,7 procent inte är tillräckligt.

– Länder måste anpassa sig och förbinda sig till att tillhandahålla de här livsviktiga primärvårdstjänsterna och samtidigt mildra effekterna av covid-19. Det här är inte ett antingen eller-val, säger Etienne.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.