Annons
Nyheter

WHO manar Kina att samarbeta om virusursprung

Det kan enligt WHO inte uteslutas att coronapandemin startade med en laboratorieanställd i kinesiska Wuhan som smittats av en fladdermus.
Världshälso­organisa­tio­nen uppmanar nu Kina att dela med sig av rådata från de första coronafallen.
Världen • Publicerad 12 augusti 2021
Den danske WHO-experten Peter Embarek inför en presskonferens i Wuhan den 9 februari.
Den danske WHO-experten Peter Embarek inför en presskonferens i Wuhan den 9 februari.Foto: Ng Han Guan/AP/TT

– En anställd som smittades ute på fältet vid provtagning hör till en av de sannolika hypoteserna, säger WHO:s Peter Embarek i en intervju med danska TV2.

Embarek ledde organisationens undersökningar i Kina i januari då man försökte spåra ursprunget till covid-19.

Inga bevis

Annons

Experterna har tidigare konstaterat att det är sannolikt att pandemin började med att en fladdermus smittade en människa. Denna första människa att smittas kan alltså ha varit en person i Wuhan som bedrev forskning om fladdermöss, enligt Embarek.

– Det skulle alltså i så fall vara en laboratorieanställd i stället för en vanlig invånare eller annan person som har regelbunden kontakt med fladdermöss, säger den danske WHO-toppen.

Hann understryker dock att WHO:s experter inte hittade några direkta bevis för att det ursprungliga covidutbrottet kan kopplas till fladdermusforskning i Wuhan, men däremot att det finns vissa omständigheter som kan tala för teorin borde utredas grundligare.

Ny granskning

Efter besöket i Kina sade WHO:s experter att det var "extremt osannolikt" att smittspridningen kunde kopplas till ett laboratorium i Wuhan.

I ett utspel på onsdagen manar WHO Kina att dela med sig av information och data om de första kända fallen av smittspridning:

"Att dela med sig av rådata och ge tillstånd till att testa tidigare prover på nytt är något som vi uppmanar alla länder, även Kina, att göra – så att vi kan komma framåt i studierna om smittans ursprung", skriver WHO i ett pressmeddelande.

Världshälsoorganisationen markerar också i uttalandet att man åter ska granska de första fallen samt även misstänkta tidiga fall 2019.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons