Annons
Nyheter

Wien storsatsar på solel på hustaken

Solpaneler för hundratals miljoner kronor har det senaste året installerats i Österrikes huvudstad, och det är bara början. Michael Strebl, chef för kraftbolaget Wien Energie, säger att till 2030 ska kapaciteten tiofaldigas.
Österrike • Publicerad 10 januari 2021
"Fönsterputsning" av solceller. Arkivbild från Tyskland.
"Fönsterputsning" av solceller. Arkivbild från Tyskland.Foto: Frank Augstein/AP/TT

– Med våra gröna kraftverk har vi redan i dag solel för motsvarande 25 000 hushåll – mer än hela centrala staden och Josefstadt tillsammans, säger Strebl till nyhetsbyrån APA.

Mycket av utbyggnaden sker på hustak, och en enda anläggning på Schafflerhofstraße i östra Wien fångar solkraft på en yta motsvarande 15 fotbollsplaner.

Annons

Under detta decennium räknar Wien Energie med att kunna fortsätta bygga ut så att kapaciteten ökar från 60 megawatt till 600 megawatt. Solenergin ska därmed räcka till ungefär 250 000 hushåll.

Solenergi är ännu en liten del i EU:s energimix, men fallande priser och bättre teknik gör att den byggs ut i rasande takt. Studier i bland annat Finland har visat att solkraften om några decennier kan stå för över hälften av Europas energibehov.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons