Annons
Nyheter

Yasin och Haval överklagar fängelsedomarna

Rapartisterna Yasin Mahamoud och Haval Khalil som dömdes till fängelse för inblandning i kidnappningen av en känd artist överklagar till hovrätten.
Även den utpekade ledaren för Vårbynätverket, Chihab Lamouri, överklagar sin dom.
Brott • Publicerad 5 augusti 2021
Illustration av Yasin Mahamoud och advokaten Frida Wallin från huvudförhandlingen som ägde rum i säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt.
Illustration av Yasin Mahamoud och advokaten Frida Wallin från huvudförhandlingen som ägde rum i säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt.Foto: Johan Hallnäs/TT

Sammanlagt 26 personer med koppling till det så kallade Vårbynätverket dömdes till fängelse i mitten av juli av Södertörns tingsrätt, och flera har nu valt att överklaga sina domar till Svea hovrätt.

Kanske den mest uppmärksammade åtalspunkten i det rekordstora gängmålet rörde rapparna Yasin Mahamouds och Haval Khalils inblandning i den misstänka kidnappningen av en annan känd artist, som inträffade förra våren.

Annons

Haval Khalil dömdes till fängelse i två och ett halvt år för medhjälp till människorov och medhjälp till rån medan Yasin Mahamoud dömdes till tio månaders fängelse för förberedelse till människorov. Båda har nekat till brott.

I överklagan yrkar Yasin Mahamoud, som vid P3 Guld-galan i mars i år prisades som årets artist och för årets hiphop, i första hand på att hovrätten frikänner honom från ansvar i händelsen. I andra hand vill han att påföljden ska lindras. Samma sak framgår av Haval Khalils överklagan.

Utöver rapartisterna har bland annat den utpekade ledaren för nätverket, Chihab Lamouri, överklagat sitt fängelsestraff på 17 år och tio månader. 33-åringen vill främst att hovrätten frikänner honom från samtliga åtalspunkter. Under alla omständigheter yrkar han på en mildare påföljd.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons