Annons
Nyheter

Osäker utveckling för USA:s ekonomi

Den amerikanska ekonomin kommer fortsätta växa, trots oron för recession i kölvattnet av turbulensen i banksektorn. Det är budskapet från USA:s finansminister Janet Yellen.
Hennes föregångare har en annan bild av läget.
Ekonomi • Publicerad 8 april 2023
USA:s finansminister Janet Yellen förväntar sig att landets ekonomi fortsätter att växa och att inflationen viker ned. Arkivbild.
USA:s finansminister Janet Yellen förväntar sig att landets ekonomi fortsätter att växa och att inflationen viker ned. Arkivbild.Foto: Andrew Harnik/AP/TT

– Sannolikheten för en recession stiger. Fed har väldigt svåra beslut framför sig, säger Lawrence Summers, professor i nationalekonomi vid Harvard University och tidigare amerikansk finansminister, till Bloomberg.

Summers pekar på att den amerikanska centralbanken, Fed, närmar sig slutet på sin period av åtstramningar och räntehöjningar, men betonar att man ändå bör avvakta till sista stund om ytterligare höjningar är nödvändiga.

Annons

Feds nästa räntebesked ges den 3 maj.

Vidare menar Summers att den senaste tidens bankoro i USA, där två banker kollapsat och övertagits av myndigheter, måste ledda till självkritik från Feds sida.

Självrannsakan nödvändigt

– Fed måste ägna sig åt självrannsakan. 'Business as usual' för Fed har inte varit framgångsrikt under de senaste två och ett halvt åren.

USA:s nuvarande finansminister Janet Yellen förväntar sig å andra sidan att landets ekonomi kommer tuffa på stabilt.

– Jag förväntar mig fortfarande att USA:s ekonomi kommer att växa och att arbetsmarknaden förblir stark och att inflationen viker nedåt, säger hon i en intervju med nyhetsbyrån AFP.

Kollapsen för de två bankerna Silion Valley Bank och Signature Bank i mars skakade om bankväsendet och tvingade amerikanska tillsynsmyndigheter att kliva in för att förhindra att krisen spred sig.

Skruvar åt lånekranarna

Även om den krisen har lugnat sig varnar analytiker för att instabiliteten kan fortsätta i takt med att banker skruvar åt lånekranarna och minskar det tillgängliga kapitalet för hushåll och företag.

Storbanken JP Morgans vd Jamie Dimon varnade förra veckan för att bankkrisen inte är över och kommer att fortsätta många år.

Men Janet Yellen säger att hon är fast besluten att se till att alla insättningar är säkra och att fortsätta övervaka tillståndet i bankväsendet.

– Vi är också beredda att använda alla verktyg vi har, för institutioner av alla storlekar, för att se till att systemet är säkert och friskt, säger hon.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons