Annons
Nyheter

Yngre spionbroder medger – lämnade kuvert

Payam Kia, den yngre av de två spiondömda bröderna, medger nu att han lämnat över kuvert på den ryska ambassaden. Han medger också att han hämtat betalning på ett bibliotek i Uppsala – men förnekar spioneri.
Brott • Publicerad 23 mars 2023
Yngre broderns försvarare, advokat Björn Sandin, höll sakframställan under torsdagen.
Yngre broderns försvarare, advokat Björn Sandin, höll sakframställan under torsdagen.Foto: Jonas Ekströmer/TT

De nya medgivandena gjordes genom Payam Kias advokat Björn Sandin, som på torsdagen höll sakframställan i säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt, där hovrättsförhandlingen hålls.

Payam Kia säger sig ha lämnat ett kuvert med vad han påstår var "falsk" information direkt till Rysslands ambassad. Ett andra kuvert ska ha överlämnats till ett taxibud för vidare leverans till ambassaden.

Annons

Enligt Kia handlade det i båda fallen om försök att förmå Ryssland att betala för falsk information. Han erkänner också att han vid två tillfällen plockat upp kuvert med pengar på en toalett på Karin Boye-biblioteket i Uppsala.

"Han förnekar"

Payam Kia dömdes i tingsrätten till fängelse i nio år och tio månader för grovt spioneri. Hans storebror Peyman Kia, med bakgrund på både Säpo och Must, dömdes för grovt spioneri och obehörig befattning med hemlig uppgift till livstids fängelse.

Peyman Kia har i förhör erkänt att han lämnat hemliga uppgifter till Ryssland mot betalning. Den yngre brodern står dock fast vid att han inte gjort sig skyldig till spioneri.

– Han (den yngre brodern) förnekar att han uppsåtligen, med råd eller dåd, främjat Peyman Kias spiongärning, säger Björn Sandin i rätten.

– Han har inte varit behjälplig i att planera någon spiongärning och han har inte skött kontakter med Ryssland eller rysk underrättelsetjänst i syfte att överlämna information.

Hjälpa sin bror

Enligt Björn Sandin är det inte styrkt att Payam Kia med uppsåt gjort något annat än att hjälpa sin bror att sälja och ta emot ersättning för falsk information.

Han riktade under sin inledande sakframställan bland annat in sig på tingsrättsdomen, som han anser är dåligt underbyggd.

Han ifrågasätter också tolkningen av ordet "sketch", som förekommer flera gånger i Payams anteckningar och av tingsrätten översatts till "hemligt". Ordet betyder i själva verket snarare "oroande", säger han.

– Naturligtvis kommer Payam senare under sitt förhör närmare redovisa vad ordet har för betydelse.

Efter drygt en halvtimmes offentlig förhandling beslutade rätten om stängda dörrar. Under dagen väntar bland annat förhör med Payam Kia.

Tingsrättsdomen mot bröderna överklagades av både åklagaren och försvaret. Åklagarsidan vill att Payam Kia ska dömas till ett strängare straff.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons