Annons

"Youtube styr tittare till desinformation"

Miljoner Youtube-tittare har styrts till att se på videor som förnekar klimatförändringar, uppger det internationella aktivistnätverket Avaaz.
Nu kräver organisationen att plattformen vidtar åtgärder mot filmer med felaktig information som lagts upp av användare.
USA • Publicerad 16 januari 2020
Youtube får kritik för att tipsa om videor som innehåller felaktig information. Arkivbild.
Youtube får kritik för att tipsa om videor som innehåller felaktig information. Arkivbild.Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Youtube tar bort innehåll som bryter mot plattformens regler mot hat, våld och bedrägeri, men censurerar inte idéer som uttrycks. Det uppger företaget som svar på kritiken från Avaaz.

"Våra rekommendationssystem är inte konstruerade för att filtrera eller gradera ned filmer eller kanaler baserat på vissa perspektiv", meddelar Youtube.

Annons

Avaaz uppmanar nu Youtube att ta bort videor med felaktig information från sina rekommendationer och se till att sådant innehåll inte kan generera pengar från annonser. Organisationen vill även att företaget ska lägga upp rättelser på videor med felaktig information om klimatförändring.

Organisationen har gått igenom resultat av Youtube-sökningar genom att använda fraserna "global uppvärmning", "klimatförändringar", och "klimatmanipulation". 16 av de 100 första träffarna för sökfrasen "global uppvärmning" innehöll potentiell desinformation, enligt Avaaz, och 21 vid sökning på "klimatmanipulation". Med sökningen "klimatförändringar" var det åtta procent som innehöll potentiell desinformation.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons