Annons
Nyheter

Ytterligare ett föremål nedskjutet av USA

Ännu ett främmande föremål har skjutits ned i luften ovanför Nordamerika, den här gången över Huronsjön på gränsen mellan USA och Kanada.
Föremålet sköts ned i det luftrum som USA och Kanada gemensamt stängde ner tidigare under söndagen.
Kanada • Publicerad 12 februari 2023
Ett stridsflygplan av modellen F-22 som inte har med nedskjutningen att göra.
Ett stridsflygplan av modellen F-22 som inte har med nedskjutningen att göra.Foto: Lefteris Pitarakis/AP/TT

Föremålet sköts ned av USA:s flygvapen och nationalgarde under söndagskvällen, på order av president Joe Biden. Föremålet sköts ned av säkerhetsskäl men ska inte ha utgjort något militärt hot.

Det är tredje dagen i rad som ett okänt föremål skjuts ned över Nordamerika.

Annons

I fredags förstördes ett okänt föremål stort som en mindre bil över Alaska. Under lördagen sköt amerikanskt stridsflyg ned ett föremål över kanadensiskt luftrum, på order av Kanadas premiärminister Justin Trudeau. De föremålen tros inte vara av samma typ som den betydligt större kinesiska misstänkta spionballongen som sköts ned utanför South Carolinas kust förra lördagen.

Det föremål som skjutits ned på söndagskvällen svensk tid har inte beskrivits närmare.

Litet och cylinderformat

Det föremål som inkräktade på kanadensiskt luftrum i lördags sköts ned med en amerikansk jaktrobot, en AIM-9 Sidewinder, precis som de två andra nedskjutningarna på sistone, uppger försvarshögkvarteret Pentagon för New York Times.

Vraket efter föremålet har nu hämtats in av kanadensiska styrkor och analyseras, enligt Trudeau. Både han och USA:s president Joe Biden betonar vikten av att ta reda på mer om föremålet.

Schumer: Tros vara ballonger

Demokraternas majoritetsledare Chuck Schumer i senaten sade på söndagen till ABC News att även föremålen som i helgen skjutits ned över Kanada och Alaska tros vara ballonger, men mycket mindre än den som sköts ned förra helgen.

– Militären och underrättelsetjänsten har laserfokus på att samla in information, och sedan komma fram till en omfattande analys, konstaterade han.

USA har stängt flera luftrum under helgen. På söndagen stängde landets luftfartsmyndighet luftrummet över Lake Michigan med hänvisning till den nationella säkerheten, bara för att öppna det strax därefter. På lördagen stängdes delar av luftrummet över den amerikanska delstaten Montana. Anledningen var en avvikelse på radarn. Inget föremål hittades dock och luftrummet öppnades åter.

Spionanklagelser

USA har den senaste veckan anklagat Kina för att använda sig av en global ballongflotta för att spionera på länder i hela världen.

Den stora ballongen som innehöll elektronisk utrustning sköts ner vid kusten utanför South Carolina, efter att ha passerat både Kanadas och USA:s territorium. Den flög över flera militära installationer i USA, bland dem hangar med kärnvapenbärande robotar.

Kina nekade först till anklagelserna om ballongen över USA men hävdade senare att det rört sig om en civil farkost som samlade in data i forskningssyfte.

President Joe Biden har fått viss kritik från republikanska politiker för att inte ha beordrat en nedskjutning tidigare, innan ballongen kom in över amerikanskt luftrum.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons