Annons
Nyheter

Ytterligare stökig natt väntas i Frankrike

I Frankrike förbereder man för ytterligare en natt av upplopp och oroligheter efter att den 17-åring som sköts till döds av en polis under uppmärksammade former tidigare i veckan begravts på lördagen.
Frankrike • Publicerad 1 juli 2023
Människor utanför en lyxbutik i Paris som blockerats med säkerhetsgaller som skydd mot våldsamheterna.
Människor utanför en lyxbutik i Paris som blockerats med säkerhetsgaller som skydd mot våldsamheterna.Foto: Christophe Ena/AP/TT
En utbränd bil i Colombes, utanför Paris, efter de våldsamma protesterna som härjat Frankrike sedan i tisdags.
En utbränd bil i Colombes, utanför Paris, efter de våldsamma protesterna som härjat Frankrike sedan i tisdags.Foto: Christophe Ena/AP/TT

Precis som inför natten till fredag sätter inrikesdepartementet in omkring 45 000 poliser för att hantera våldsamheterna som härjat Frankrike sedan i tisdags när 17-åriga Nahel sköts ihjäl av en polis i Nanterre i västra Paris.

Polisstyrkan förstärks i synnerhet i Marseille och Lyon eftersom de drabbats extra hårt av vandalism under den senaste natten. Kollektivtrafiken stoppas både i Lyon och Marseille under kvällen.

Annons

Stora evenemang har också ställts in runtom i landet. I Marseille förberedde man för att ordna prideparad under lördagen, men den är nu skjuten på framtiden.

Franska medier rapporterar att butiksägare på många håll tar till extra säkerhetsåtgärder – i form av exempelvis fönstergaller – för att skydda sina butiker från vandalism.

Utegångsförbud kommer även att råda på flera platser.

Tidigare på lördagen begravdes 17-åringen i Nanterre i västra Paris. Enligt lokala medier flockades folkmassor utanför för att visa respekt för Nahel och hans familj.

Frankrikes president Emmanuel Macron har också ställt in ett statsbesök i Tyskland som var planerat till söndagen på grund av oron i hemlandet, meddelade Tysklands presidentkansli på lördagen.

Under natten till lördagen greps minst 1 300 personer, enligt inrikesdepartementet.

Bakgrund: Gav felaktig första bild

Två motorcykelpoliser stannar en bil i Parisförorten Nanterre tisdagen den 27 juni och den 17-åriga föraren, som i franska medier benämns som Nahel, skjuts på nära håll i bröstet och avlider.

Polisen uppgav först att skotten hade avlossats på grund av att 17-åringen kört bilen mot poliserna, men ett filmklipp som sprids på sociala medier visar att polisens första version inte stämmer.

"Du ska få en kula i huvudet", hörs en av de två motorcykelpoliserna ropa i klippet. De står intill bilen och pistolen riktas genom förarsätets fönsterruta. Ett skott brinner av, varpå bilen accelererar hastigt och kör in i en stolpe en bit bort. Föraren avlider kort därpå.

Den 38-årige polis som ses hålla i pistolen i klippet grips senare, misstänkt för motsvarande dråp.

Dödsskjutningen väcker liv i debatten om polisvåld och diskriminering mot människor i Frankrikes låginkomstområden.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons