Annons

Zelenskyj beredd byta ut Putins vän mot fångar

Ukraina • Publicerad 13 april 2022
Viktor Medvedtjuk, här i ett samtal med Vladimir Putin 2020.
Viktor Medvedtjuk, här i ett samtal med Vladimir Putin 2020.Foto: AP/TT

Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj erbjuder sig att byta ut den gripne proryska politikern Viktor Medvedtjuk mot ukrainska krigsfångar.

– Jag föreslår för Ryssland att byta ut er kille mot våra killar och tjejer som nu är i rysk fångenskap, säger presidenten.

Annons

Ukraina meddelade att Medvedtjuk gripits på tisdagen. Enligt The Guardian var Medvedtjuk satt i husarrest i Ukraina, anklagad för förräderi, från vilken han flydde tre dagar efter att den ryska invasionen inletts. Zelenskyj säger att han var klädd i militära kläder när han greps.

– Han har gömt sig i 48 dagar, och bestämde sig till slut för att försöka att fly från vårt land, säger presidenten i ett videotal.

Medvedtjuk är partiledare för det största av de ukrainska partierna med koppling till Ryssland, och hans dotter är gudbarn till Putin.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons