Annons

Zelenskyj med fru på ovanligt besök i Polen

Volodymyr Zelenskyj välkomnades till Polen med pompa, ståt och hedersbetygelser på onsdagen.
– Vi är helt säkra på att din attityd, tillsammans med nationens mod, har räddat Ukraina, sade president Andrzej Duda till Zelenskyj som tilldelades Polens högsta och äldsta civila utmärkelse.
Polen • Publicerad 5 april 2023
Polens president Andrzej Duda, till höger, välkomnar Volodymyr Zelenskyj vid presidentpalatset i Warszawa.
Polens president Andrzej Duda, till höger, välkomnar Volodymyr Zelenskyj vid presidentpalatset i Warszawa.Foto: Czarek Sokolowski/AP/TT
Olena Zelenska, Volodymyr Zelenskyj, Andrzej Duda och Agata Kornhauser-Duda i Warszawa.
Olena Zelenska, Volodymyr Zelenskyj, Andrzej Duda och Agata Kornhauser-Duda i Warszawa.Foto: Foto: Czarek Sokolowski/AP/TT

Under en ceremoni vid presidentpalatset i Warszawa möttes Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj och hans fru Olena Zelenska av Polens president Andrzej Duda med hustrun Agata Kornhauser-Duda.

Dagens besök är ovanligt – presidenten har bara lämnat Ukraina ett fåtal gånger sedan den ryska invasionen för ett drygt år sedan. Besöket är också det första som kungjorts i förväg, utan tidigare resors hemlighetsmakeri som till stor del förklarats med säkerhetsaspekter.

Annons

Faktumet att presidentens fru är med på resan gör också att besöket sticker ut. Enligt Polens presidentkansli är det första gången det ukrainska presidentparet är på en gemensam resa utanför Ukraina sedan krigets start.

Syftet med besöket är delvis att tacka Polen för dess stora stöd till Ukraina under krigets gång. Zelenskyj ska även samtala med Duda och premiärminister Mateusz Morawiecki, delta på ett ekonomiskt forum med fokus på återuppbyggnaden av Ukraina, samt möta ukrainare som flytt till Polen under kriget. Det senaste året har Polen tagit emot över en miljon ukrainska flyktingar, enligt officiella siffror.

Zelenskyjs Polenvisit kastar också ljus på Polens alltmer framträdande roll på den politiska världsarenan, menar bedömare.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons