Annons

Zelenskyj: Offensiven borde startat tidigare

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj säger i en intervju med CNN att den ukrainska motoffensiven borde ha startat tidigare.
Ukraina • Publicerad 6 juli 2023
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Arkivbild.Foto: Czarek Sokolowski/AP/TT

– Jag ville att motoffensiven skulle starta mycket tidigare eftersom alla förstår att om motoffensiven inleds senare kommer stora delar av vårt territorium att vara minerat. Vi ger vår fiende tid och möjlighet att placera ut minor och förbereda sitt försvar, sade Volodymyr Zelenskyj i intervjun med CNN som genomfördes i Odessa på onsdagen.

Saknar vapen

Enligt presidenten finns det områden i landet där Ukraina inte ens kan börja tänka på att attackera eftersom man inte har relevanta vapen. Han sade att han är tacksam för att USA tagit täten för att hjälpa Ukraina.

Annons

– Men jag har sagt till dem och även till de europeiska ledarna att vi vill komma i gång tidigare med vår motoffensiv och att vi behöver alla vapen och materiel till det. Varför? Helt enkelt för att om vi startar senare kommer det att gå långsammare, sade Zelenskyj.

Presidenten fick också frågor om hur han hanterar den stress han varit utsatt för sedan Ryssland inledde sin storskaliga invasion av Ukraina. Zelenskyj svarade att han inte kan tänka på det hela tiden eftersom han då skulle "stänga ned precis som Putin som inte lämnar sin bunker".

Gillar AC/DC

Volodomyr Zelenskyj sade också att han uppskattar de få ensamma stunder han får.

– När jag är ensam kan jag vara med musik eller en bok. Och tidigt, tidigt på morgonen, när det är helt tyst, inga människor, ingen. Jag kan läsa. Tänka, tänka. Och musiken hjälper verkligen.

Han berättade också vilken musik han föredrar.

– Jag gillar AC/DC. Och ukrainsk musik förstås, sade Zelenskyj och tillade att ett träningspass tidigt på morgonen till tonerna av AC/DC "ger mig energi som räcker hela dagen".

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons