Annons

Zelenskyj: "Redo att inleda motoffensiv"

Ukraina är redo att inleda en motoffensiv. Det säger landets president Volodymyr Zelenskyj i en intervju med Wall Street Journal.
Ukraina • Publicerad 3 juni 2023
Ukraina är redo att inleda en motoffensiv. Det säger landets president Volodymyr Zelenskyj i en intervju med Wall Street Journal.
Ukraina är redo att inleda en motoffensiv. Det säger landets president Volodymyr Zelenskyj i en intervju med Wall Street Journal.Foto: Javad Parsa/NTB/TT

"Jag vet inte hur lång tid det kommer att ta. I ärlighetens namn kan det gå på olika sätt, men vi kommer att göra det och vi är redo", säger Zelenskyj i intervjun med den amerikanska tidningen.

Den ukrainske presidenten förvarnar också för att offensiven troligtvis kommer att ta tid och ha ett pris – men understryker att Ukraina är redo.

Annons

"Vi är övertygade om att vi kommer att lyckas", säger han till Wall Street Journal.

I intervjun med den amerikanska tidningen säger Zelenskyj även att han fruktar att nästa års USA-val kan leda till ett mindre Ukraina-vänligt styre – och uppmanar Nato att erbjuda Ukraina en tydlig väg till medlemskap i försvarsalliansen.

Volodymyr Zelenskyj uppmanar också Kina att försöka hålla Ryssland tillbaka i det pågående anfallskriget, och säger att Ukraina snarast behöver fler USA-tillverkade Patriot-missilförsvarssystem för att kunna skydda sina medborgare.

På frågan om hur han lyckas hålla modet uppe, nära 1,5 år efter att Ryssland inledde sin fullskaliga invasion av Ukraina, svarar den ukrainske presidenten:

"Det finns ingen plats för svaghet".

Frågan kring om och när en ukrainsk motoffensiv skulle kunna inledas har varit aktuell under en längre tid.

I början av maj sade Zelenskyj i en intervju med BBC att Ukraina behövde mer tid innan man kunde dra i gång sin förväntade våroffensiv. Detta framförallt på grund av brist på försvarsmateriel.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons