Annons

Östra Ukraina varnar för massiv rysk attack

De ukrainska guvernörerna i den hårt ansatta östra delen av landet varnar unisont för en kommande rysk massiv offensiv.
Samtidigt "utplånas våra städer och byar" i de pågående ryska attackerna säger Donetsk guvernör Pavlo Kyrylenko.
Ukraina • Publicerad 6 februari 2023
Ukrainska soldater på väg till fronten i Donetsk i slutat av januari. Arkivbild.
Ukrainska soldater på väg till fronten i Donetsk i slutat av januari. Arkivbild.Foto: Andriy Dubchak/AP/TT

FN-chefen António Guterres säger uppgivet att världen går in en vidgat krig "med öppna ögon".

Sporadiska rapporter från fronterna vid staden Bachmut, vid Vugledar och utanför Soledar berättar om fruktansvärd förstörelse utefter den ryska arméns och paramilitära Wagnergruppens väg.

Annons

Men de allvarligaste varningarna på måndagen kom från de östra regionerna; från Luhansks guvernör Serhij Hajdaj, ledaren Pavlo Kyrylenko i Donetsk och från Donbass.

Sparar på granater

Hajdaj säger att raketbeskjutning mot mål i den östra ukrainska regionen har minskat den senaste tiden. Han spekulerar i att "ryssarna sparar ammunition för en storskalig offensiv", rapporterar brittiska The Guardian.

Från ukrainska källor i Donbass kommer uppgifter om ryska rekryter reser till invasionsstyrkornas förband och att kraftig förstärkning av styrkorna tyder på en stundande storoffensiv.

Och guvernören i Donetsk, Kyrylenko, konstaterar sorgset att hela områden slås i fullständiga spillror. I norra Donetsk ligger Bachmut som är en av de platser där de hårdaste striderna rasar.

Spekulationerna om en massiv rysk kraftansamling får delvis stöd i utländska underrättelserapporter, medan ryska medier är uppenbart statskontrollerade med sin styrda rapportering där offensiva planer inte nämns.

Västs vapen på väg

Från Kiev kommer också för Ukraina oroande uppgifter om att de vapen som västländer utlovat inte tros hinna komma fram till frontsoldaterna inför den väntade ryska attacken.

Ukrainas avgående försvarsminister Oleksij Reznikov sade på en presskonferens att de vapen som västländer är på väg, men att det tar tid att utbilda soldater. Vapenutbildning lär dock komma igång redan på måndagen, sade ministern och påpekade samtidigt att Ukraina bör ha tillräckligt med reservmateriel för att kunna besvara en rysk samlad attack.

I utbildningen ingår användning av den tyska stridsvagnen Leopold 2, rapporterar BBC.

Reznikovs avpollettering från försvarsdepartementet meddelades på söndagen, men besked kom från den styrande riksdagsgruppens ledare att en regeringsomvandling inte lär ske denna vecka.

Försvarsdepartementet granskas för misstänkt korruption.

Varning från FN

Annons

Varningar om utvecklingen i Ukraina kom också från FN:s högkvarter i New York, där världsorganisationens generalsekreterare António Guterres höll ett linjetal inför generalförsamlingen.

– Möjligheterna till fred minskar. Riskerna ökar för ytterligare eskalering, mer blodsutgjutelse. Jag befarar att världen inte går i sömnen när den vandrar in i ett vidare, mer utbrett krig. Jag är rädd för att vi gör det med öppna ögon, sade Guterres.

Norges regering ger ett femårigt biståndspaket till Ukraina, värt 75 miljarder norska kronor – omkring 76 miljarder kronor.

"Vi föreslår att Norge ger ett bindande och varaktigt bidrag på 15 miljarder varje år till Ukraina under fem års tid", sade statsminister Jonas Gahr Støre.

President Volodymyr Zelenskyj tackade för stödet.

"Tacksam till det norska folket, Norges regering och till Jonas Gahr Støre personligen för det ekonomiska stödpaketet de närmaste fem åren – det saknar motstycke", skriver Zelenskyj på sociala medier. Han fortsätter:

"Det är ett viktigt bidrag till vår framtida seger över angriparna och för uppbyggnad av en samhälle efter kriget."

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons