Annons

Skattekontor genomsökta i Ukraina

Ukraina förbereder nya reformer som kommer att förändra landet, meddelar president Volodymyr Zelenskyj, inför veckans toppmöte i Kiev mellan Ukraina och EU.
Under onsdagen utökade landet kampen mot korruptionen när samordnade genomsökningar av residens och skattekontor inleddes.
Ukraina • Publicerad 1 februari 2023
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj säger att den ukrainska regeringen förbereder sig inför veckans förhandlingar med EU-representanter.Foto: Efrem Lukatsky/AP/TT

Genomsökningarna riktades mot oligarken Ihor Kolomojskyj och den tidigare inrikesministern Arsen Avakov. Även skattekontor i huvudstaden har genomsökts. Steget verkar vara en del av Kievs pådrivande för att försäkra USA och europeiska länder, som bidrar med viktigt militärt och ekonomiskt stöd till Ukraina, om att Ukraina hanterar den omfattande korruptionen.

Landet har i åratal haft problem med bland annat mutor, men försöken att bekämpa korruptionen har på senare tid överskuggats av kriget i Ukraina.

Annons

– Reformer som kommer att förändra den sociala, juridiska och politiska verkligheten på många sätt och göra den mer mänsklig, transparent och effektiv, sade Zelenskyj i ett tal sent på tisdagskvällen.

Förbereder sig inför förhandlingar

Den ukrainska regeringen förbereder sig nu inför veckans förhandlingar med EU-representanter, enligt presidenten.

– I allmänhet kommer denna vecka att vara en vecka av europeisk integration i ordets alla bemärkelser, konstaterade Zelenskyj i sitt tal.

Ukraina har gjort framsteg i samarbetet med EU, understryker han.

– Framsteg som är uppenbara, trots det fullskaliga kriget.

Ytterligare detaljer väntar

Ytterligare detaljer om reformer kommer att tillkännages senare, utifrån resultaten från mötena, enligt presidenten.

Toppmötet mellan Ukraina och EU ska hållas i Kiev på fredag, meddelade Ukrainas premiärminister Denys Shmygal i samband med ett regeringssammanträde i tisdags.

Han kallade samtidigt mötet för "extremt viktigt" för Kievs försök att ansluta sig till EU.

Ukraina fick status som kandidatland till EU förra året.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons