Nyheter

133 miljarder skäl

Nyheter • Publicerad 16 oktober 2007

Staten förlorar 133 miljarder i år på grund av slarv, fusk, skattebrott och misstag, enligt skatteverket. En attitydförändring skulle kanske öka de skattskyldigas benägenhet att betala skatt. En attitydförändring hos den sittande regeringen vore en bra början.

Skatteverket har för första gången försökt kartlägga det så kallade skattefelet. Enligt denna saknas 133 miljarder kronor, nästan en tiondel av de sammanlagt 1 450 miljarder som man beräknar hade kunna få i skatt det senaste året. Verket gör jämförelsen att summan skulle räcka till hela rättsväsendet, hela försvaret all forskning och universiteten. Även om studien pekar på andra felkällor som slarv och okunskap, kommer det största tappet från svartarbete. Med tanke på att arbete hör till det som är allra mest beskattat, är det föga förvånande. Svartarbete är mångdubbelt mer lönsamt än att till exempel fuska med obeskattat kapital utomlands eller att inte redovisa en lotterivinst.

En attitydförändring och större ärlighet hos oss skattskyldiga hade säkert minskat glappet mellan statens tänkta och verkliga skatteinkomster. Men med tanke på regeringens agerande i två skatterelaterade frågor är det inte konstigt om enskilda tar chansen att fiffla undan lite inkomster.

Avdraget för hushållsnära tjänster sänder märkliga signaler. De godtyckliga gränsdragningarna mer eller mindre uppmanar till fusk där icke avdragsgill trädbeskärning och vindsröjning blir avdragsgill gräsklippning och flyttstädning. En branschneutral skattelättnad hade i stället kunnat skapa fler arbetstillfällen utan att samtidigt mer eller mindre uppmana till fakturafusk.

Än värre är de sorglustiga krumbukterna kring fastighetsskatten. I stället för att avskaffas har den omvandlats till en "avgift". Dessutom införs en icke avdragsgill ränta på uppskjuten skatt, vilket sannolikt strider mot grundlagens förbud mot retroaktiv beskattning. Skatten/avgiften blir slutligen högre än utlovat och innebär, enligt villaägarnas intresseorganisation, en ökning för omkring 200 000 husägare jämfört med dagens system. Att finansdepartementet också anser det befogat att även i fortsättningen avkräva villaägare detaljerade redovisningar av husens interiörer sänder också tydliga signaler om att outnyttjat skatteutrymme säkras för framtida bruk.

Ett konsekvent och förutsägbart skatteuttag ökar acceptansen hos de beskattade. Avdraget för hushållsnära tjänster och fumlandet med fastighetsskatten verkar i rakt motsatt riktning. Det fins 133 miljarder skäl att ändra på det.

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.