Nyheter

Åkesson vänder EU ryggen

Jimmie Åkessons turné avslöjar Sverigedemokraternas snedvridna syn på Europa.
Nyheter • Publicerad 29 april 2014
Åker tyskt.
Åker tyskt.Foto: Foto: Mark Hanlon

Vid valet till Europaparlamentet den 25 maj finns för första gången väljare om aldrig upplevt något annat än att Sverige varit medlem i EU. För den unga generationen är alltså unionen lika naturlig som den svenska riksdagen. Det tål att påminnas om varje gång det framförs krav på att Sverige ska lämna unionen.

Med mindre än en månad kvar till valet börjar nu temperaturen stiga så sakteliga när partierna blir mer aktiva. Ett parti som inte finns representerat i Europaparlamentet är Sverigedemokraterna, ett faktum partiet nu ska försöka ändra på.

På måndagen inledde Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson sin landsomfattande turné inför EU-valet där uppemot 80 kommuner ska besökas.

Första anhalten var Karlshamn och vid lunchtid höll han ett torgmöte på Lilla Torg i Kristianstad. Jimmie Åkesson talade tillsammans med partiets andranamn på vallistan, Peter Lundgren, och var temat glasklart: Sverigedemokraterna vill omförhandla Sveriges medlemskap i EU. Detta eftersom SD anser att EU är dåligt för Sverige, det kostar pengar att vara medlem, den fria rörligheter leder till öppna gränser in i landet och framför allt, Sverige är inte längre herre i sitt eget hus.

Under måndagen hann Åkesson och Lundgren även med torgmöten i Ystad, Trelleborg och Vellinge. Inför förra EU-valet för fem år var det svårt för Sverigedemokraterna att locka åhörare till sina torgmöten, i dag är läget annorlunda med god uppslutning på flertalet stopp under måndagen. Dock inte i Trelleborg.

Turnéstarten i södra Sverige är väl vald, det är i Skåne och Blekinge som partiet har starkast stöd. Men det är också i Skåne han har mött på mest motstånd. Det blev särskilt tydligt vid arbetsplatsbesök i Malmö för tre veckor sedan.

Jimmie Åkesson är skicklig på att spela på uppfattningen att EU obegripligt och tar makt från folket. Tyvärr lär det också gå hem hos EU-kritiska väljare som är partiets enda målgrupp.

Men det är ren populism. Det är en destruktiv politik som inte ser några som helst fördelar med unionen.

Det Åkesson säger har bara ett syfte, att spela på rädslan inför det som är annorlunda och avvikande för att vinna egna politiska poänger.

Det finns många skäl att förbättra EU. Men låt oss då utgå från att unionen är en naturlig del av Sverige. Det är genom mer samarbete över nationsgränserna som Europa kan utvecklas, både vad gäller säkerställandet av fred och mer handel mellan människor.

Framtiden ligger i att hålla dörren öppen för nya möjligheter, inte stänga den helt som SD vill göra.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.