Annons
Nyheter

Arma Sjöbo

Sjöbopolitikern Karl-Erik Nilsson sluter cirkeln.Efter att ha suttit i kommunfullmäktige först som sjöbopartist och därefter för SPI ställer han nu upp för högerextremistiska Nationaldemokraterna inför höstens val.Därmed återfinns den stridbare lokalpolitikern öppet i de nazi-anstuckna sammanhang som gjorde att han uteslöts ur SPI år 2000.
Nyheter • Publicerad 25 februari 2002

Förra året lyckades Sjöbo äntligen att tvätta bort den fula stämpeln som en flykting- och invandrarfientlig kommun genom att besluta att ta emot flyktingar. Beslutet att ta emot flyktingar har nu också fått konsekvensen att Nilsson valt att bekänna färg. ?Detta är ett stort svek mot Sjöbo?, kommenterar han sitt beslut till YA i dag, och beskyller bland annat moderaterna för att ha sopat folkomröstningsresultatet från 1988 under mattan. På 1960-talet tillhörde han Nordiska rikspartiet och gick senare över till Frisinnade unionspartiet-nationalsocialisterna. Under 1980-talet kandiderade han till riksdagen för Opinionspartiet, en annan gruppering på yttersta högerkanten. Inför folkomröstningen i Sjöbo om flyktingmottagandet engagerade han sig i sjöbopartiet, men lämnade det så småningom till förmån för SPI. Sedan YA i september 2000 avslöjat hans nazistiska förflutna uteslöts han ur partiet, men sitter fortfarande kvar i kommunfullmäktige. I samband med uteslutningen ur SPI i december 2000 sade Nilsson att han på senare tid vänt sig emot nazismen. Omvändelsen verkar ha varit kortlivad. Nationaldemokraterna beskriver sig själva som ett parti som vill värna om Sverige och svensk kultur. Partiet är därför emot invandring i allmänhet och invandring från länder utanför Europa i synnerhet. ?Den svenska kulturen står inför ett förfall och en yttre massiv påverkan som allvarligt hotar dess existens?, heter det bland annat i partiets program. Retoriken på dess hemsida följer också grumliga resonemang kring land, folk, jord och nation som för tanken till nationalsocialismens blut und boden-mysticism. Det är i sanning vämjelig läsning. Sålunda kan enligt partiet bara svenskar odla den svenska jorden. Folket ska slippa se ?sjuk och degenererad konst? och ?främmande inslag i samhället såsom uppförande av moskéer och liknande? ska inte tillåtas. Den heterosexuella kärnfamiljen är norm och ?perverterade familjeformer skall inte få samhällets erkännande som godtagbara alternativ till naturliga familjer.? Avsnitt om förbud av koscher- och halal-slakt och begränsningar av ?det nationslösa kapitalet? andas antisemitism och hör dessvärre till de brunas standardrepertoar av hatpropaganda. För Sjöbos del innebär Karl-Erik Nilssons kandidatur att orten åter får ståta med sitt namn i främlingsfientliga sammanhang. Men att Nilsson nu bekänt färg kanske var lika bra. Särskilt som valmanskåren redan i höst får tillfälle att vända honom och hans nya partivänner ryggen

Ola Tedin ola.tedin@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons