Annons
Nyheter

Bekämpa barnhandeln

Nyheter • Publicerad 5 januari 2005
Thailändarna behöver hjälp. ARKIV: PORNCHAI KITTIWONGSAKUL/PRESSENS BILD 2004Foto: 

Ondska och brutalitet tar ingen paus inför katastrofer och mänskligt lidande. Tvärtom. Genom historien har nödlägen och kaos nästan alltid lockat till sig kriminella grupper som försöker utnyttja den situation som uppstått när samhällen helt eller delvis slutat fungera. Plundring, rån, mord, misshandel och våldtäkter är en del av krigets vardag, och samma tendenser brukar uppstå även i länder och regioner som träffats av våldsamma naturkrafter.

Under Irakkrigets mest intensiva skede exploderade landet i en kriminalitet utan hänsyn till befolkningens redan utsatta situation.

Annons

Östeuropa blev snabbt efter Berlinmurens fall centrum för en organiserad brottslighet som försökte utnyttja fasen mellan diktaturernas fall och de nya demokratiernas konsolidering till fungerande civila samhällen.

Och nu ser vi samma fruktansvärda utveckling också i Sydostasien.

Kriminella grupper inriktade på människohandel, framför allt med barn, slår till just i de kaotiska första veckorna när många barn blivit föräldra- och hemlösa. En svensk pojke lär ha kidnappats från ett sjukhus i Thailand.

Flera av de länder som drabbats av flodvågen har sedan länge också varit platser där barnhandel och barnprostitution frodats. Trots ekonomisk utveckling och ett ökat socialt välstånd, om än från låga nivåer, under de senaste decennierna har exempelvis Thailand inte tagit itu med problemen.

När nu samhällets institutioner sätts på mycket hårda prov, med akuta problem att säkra nödvändiga livsbetingelser, är brottsbekämpning en av de verksamheter som fallerar. Det är därför viktigt att omvärlden i sitt biståndsgivande också ställer så många resurser som möjligt till förfogande i arbetet med att bromsa kriminaliteten. Alla tänkbara åtgärder måste vidtas för att skydda de föräldralösa barn som nu blivit byten på människohandelns marknad.

Men kopplingen mellan katastrof och brottslighet är inte begränsad till krisregionerna. I Sverige hävdar regeringen att turister som kommit hem från katastrofen har upptäckt att deras hem plundrats. Illasinnade har passat på att utnyttja de drabbades sorgliga belägenhet.

Vi måste " tyvärr " acceptera att ondska och hänsynslöshet följer varje mänskligt samhälle i spåren.

Det finns ingen anledning att tro att vi i vår " som vi föreställer oss " upplysta tid, skulle förskonas från individer som tar varje chans att göra ont värre. Men det är viktigt att medborgarna känner att samhället tar problemen på allvar. Att det offentliga sätter in alla ekonomiska och personella resurser som krävs för att det demokratiska samhället inte ska förlora kampen mot brottsligheten. Det ansvaret sträcker sig i dessa dagar långt över Sveriges gränser.

Flodvågen skördade ett ofattbart antal offer. Den internationella barnhandeln får inte tillåtas skörda fler.

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons