Betyg på journalister och politiker
Lördag den 18 oktober kommenterade YA på ledarplats ett förslag till undersökning av "lärarnas kompetens och om lärarna i Malmö upplevs som rättvisa". Förslaget är ett jippo som socialdemokraten Ilmar Reepalu har hittat på och som skall genomföras på försök på ett antal skolor i Malmö. Av ledaren att döma verkar YA sympatisera med förslaget.
Lärarna är sannolikt den största enskilda yrkeskåren i Sverige. Det står väl klart för alla att i en så stor kår finns naturligtvis några - sannolikt få - som kanske inte klarar sina uppgifter på ett godtagbart sätt. Säg inom vilka yrkesgrenar som det inte är så. Många lärare har under många år anställts utan att ha uppfyllt formella krav på kompetens och med bristande pedagogiska färdigheter. Detta får vi väl lasta de politiska instanserna för som tidigare ställt till det. Idag har utbildningsminister Jan Björklund tagit tag i problemen och som jag har fattat det har kraven på anställning av lärare skärpts och det kommer naturligtvis på sikt att bli positivt. Lärarna ute på skolorna granskas i sina uppgifter av rektorer och andra instanser inom skolväsendet och står under en nog så hård uppsikt som alla andra anställda ute i sina verksamheter. Jag förutsätter att rektorer och andra ansvariga i dessa avseenden sköter sina åtaganden och om så krävs skiljer bort dem som inte klarar uppgifterna.
Jag fattar detta försök att pressa lärarna som en "giftpil" mot lärarna för att eleverna med rätta i högre grad än tidigare skall betygsättas. Jag är så gammal så jag har upplevt betygsättning till jul och vår från första klass och framåt under hela min skoltid. Jag kan inte påminna mig om att detta utgjorde något problem som satte några spår varken hos mig eller hos någon annan på den tiden. Detta är ju egentligen inget annat än att barnen skolas in till den verklighet som blir ett faktum när de skall ut och försörja sig själv efter all utbildning.
Om vi nu ser på detta försök att ifrågasätta en hel yrkeskår så kan ju detta i sin tur få andra följder härefter. Styrelsen för Skånemedia, som äger YA, kan kanske få för sig att höra om läsarna tycker att de som sköter sin journalistiska gärning klara sina uppgifter på ett för tidningen avgörande sätt. Vidare kan man tänka sig en allmän betygssättning av våra politiker ett par gånger under valperioden. Detta är ju inte mindre behövligt än att lärarna skall utsättas för sådana påhitt.