Nyheter

Bobrist besvärar

Bostadskön är rekordlång i Ystad. 900 personer väntar på att få en bostad av kommunala bostadsbolaget Ystadbostäder.Även om bostadsmarknaden i kommunen är långt ifrån Stockholms eller Lunds absurda nivåer är den ett resultat av samma fenomen: decennier av subventioner och regleringar har gjort bostadsbyggande till en olönsam affär.
Nyheter • Publicerad 16 december 2002

Inför valet gick debattens vågor höga i Ystad i bostadsfrågan.Moderaterna ? som egentligen är tveksamma mot allmännyttiga bostäder ? anklagade socialdemokraterna för att inte vilja bygga tillräckligt med sådana. Själva fattade de i protest mot den nationella ? och socialdemokratiska bostadspolitiken ? beslut om att bygga 60 nya kommunala bostäder i kvarteret Grundström.Socialdemokraterna å andra sidan - som ju mer eller mindre uppfunnit allmännyttan ? slog ifrån sig med att det inte fanns behov att bygga när de hade makten före 1998. Åter till makten efter höstens val vill de dock att Ystad bygger 50 nya lägenheter omåret tills bristen är avhjälpt. Samtidigt motsätter sig partiet det moderata förslaget till finansiering genom att sälja delar av allmännyttan.Ystadbostäder ser nu över vindar och affärslokaler i staden för att försöka leta upp ställen där fler bostäder kan byggas. ?Vi har några hus med stora vindar som kanske går att inreda till lägenheter. Problemet är kravet på hiss som är en dyr investering. Men det finns platser där man lämnat dispens. Jag vet inte hur man ställer sig här?, säger företagets vd Toste Clementsson till YA. Hans företag tittar också på de västra delarna av staden och området kring Gamla Vattentornet. ?Men det gäller att kunna bygga till ett bra pris?, tillägger han.Just svårigheten att bygga till ett bra pris är bostadsbristens grundproblem. Byggbranschen domineras av ett fåtal aktörer som under oligopol-liknande former kan dela upp såväl byggande som byggmaterialmarknaden. Uppstickande små bolag släpps inte in på marknaden och produktionspriserna ökar. Samtidigt gör de så kallade bruksvärdeshyrorna att hyran i attraktiva och dyrt producerade lägenheter inte blir nämnvärt högre än i mindre attraktive och billigare fastigheter.Bygg- och bostadsmarknadens många problem är självklart inget som en liten kommun som Ystad kan avhjälpa på egen hand. Det handlar om att netionellt komma till grepp med följderna av ett halvt sekel av välmenande, men destruktiv, bostadspolitik. Under tiden får kommunens bostadsbolag brottas med ett finna fler lägenheter. Det kanske kan ge ett eller annat tillskott. Dock kan det säkerligeninte avhjälpa en kö på 900 personer inom de närmaste åren.En genväg vore då att sälja av delar av bostadsbeståndet till hyresgästerna och bygga nytt för pengarna.Ystad, liksom alla kommunerna i sydöstra Skåne, behöver bli mer attraktivt. Fler bostadsrätter och en kortare bostadskö skulle säkerligen hjälpa i det avseendet.

Ola Tedin ola.tedin@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.