Annons
Nyheter

Borgarna splittrar vården

Den borgerliga majoriteten i Region Skåne har under hela mandatperioden nonchalerat villkoren för den offentligt drivna hälso- och sjukvården. Det som istället upptar den största uppmärksamheten är olika sätt att privatisera och splittra upp den skånska vården. Ingenstans blir detta mönster lika tydligt som vid införandet av Hälsoval Skåne.
Nyheter • Publicerad 1 februari 2010

Hälsoval Skåne innebär stora förändringar för vårdcentralerna, i både ersättning, ansvar och uppdrag. Detta kräver naturligtvis att ägaren av ca 90 offentliga vårdcentraler intresserar sig för vilka konsekvenser detta får för den egna verksamheten. Fortfarande, ca nio månader efter att modellen introducerats, väntar vi på att detta ska ske.

För en enskild offentlig vårdcentral är det än idag inte klargjort vilket handlingsutrymme som finns avseende exempelvis arbetstidsmodeller, lönesättning, hyreskostnader, öppettider, marknadsföring och ekonomi. Det gör det väldigt svårt för vårdcentralerna att utifrån sina patienter och sin personal utveckla verksamheten. Tyvärr är detta samma frågor som redan för ett år sen lyftes i en socialdemokratisk motion där vi föreslog att de offentliga vårdcentralernas villkor och förutsättningar inom ramen för hälsovalet skyndsamt skulle förtydligas. Detta tycks inte ha hjälpt.

Annons

Vi tror på hälsovalsmodellen som sådan och tror att den innehåller mycket som i grunden är positivt även för den offentliga primärvården. Detta kräver att man ges samma villkor till långsiktig planering och lokala initiativ som de privata alternativen redan har. Men då måste ägaren prioritera den egna verksamheten och inte bara, som idag, arbeta för största möjliga antal privata enheter. Det är uppenbart att majoriteten med sitt agerande har skadat, och alltjämt skadar, de offentligt drivna vårdcentralernas möjligheter att konkurrera på lika villkor.

Frågan bör därför ställas till den borgerliga majoriteten: När ska de offentliga vårdcentralerna ges samma villkor att konkurrera som de privata?

Gertrud Ekman, Malmö Stefan Malmberg, Skurup ledamöter (S) i Region Skånes närsjukvårdsberedning
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons