Annons
Nyheter

Bottenlöst regionunderskott

Varken borgerlig vårdretorik eller socialdemokratiska skattehöjningar är räddningen för Region Skånes urusla ekonomi.Problemet är att regionen fortfarande styrs av bytänkande och hoppande majoriteter.
Nyheter • Publicerad 29 augusti 2002

Region Skåne lyckades i all tysthet avtacka den avgångne moderate politikern Mats Svanberg vid ett samkväm i Arild i helgen. Svanberg, som hamnade i blåsväder sedan han lämnat in tvivelaktiga reseräkningar, syntes varken på deltagarlistan eller på restaurangnotorna och det är ganska uppenbart att de ansvariga inte ville skylta utåt med hans närvaro.Svårare får regionen att mörka den skrala vårdekonomin för de skånska väljarna och skattebetalarna. Förra årets rekordunderskott uppgick till närmare en miljard kronor. I vintras meddelade regionens ekonomer att den innevarande budgeten riskerade att hamna på ett minus kring ofattbara 1 300 miljoner kronor. I dag har beräkningen ökats med ytterligare en halv miljard kronor, det vill säga att Region Skånes ekonomi antas gå med ett underskott på 1 750 miljoner kronor, enligt den prognos som ekonomidirektören Harald Lindström presenterade i förra veckan. Siffrorna bar på en liten justering nedåt, från vårens rekordnotering på 1 802 miljoner.Den lilla, men dock, förbättringen berodde heller inte på att styr- och sparsystemen äntligen börjat fungera. Tvärt om var det reglerna för det statliga anställningsstödet som gav regionen ett tillskott på 70 miljoner.Det betyder att skåningarna varje dag förlorar i runda tal fem miljoner kronor. De omkring två miljarder som fanns i kassan när landstingen slogs samman är förbrukade och lånebehovet uppgår nu till hundratals miljoner kronor i månaden.Regionrådet Henrik Hammars förklaring till TV4 Öresund inger heller inga förhoppningar. Enligt honom beror underskotten på att det helt enkelt producerats för mycket vård.Resonemanget är märkligt. Den modell med beställare och utförare som de borgerliga infört antogs ju bättre kunna fördela resurser och behov. Inte skapa resurser som ingen utnyttjar - hur det nu kan vara möjligt när köerna fortfarande är långa för dem med kärlsjukdomar eller öron-näsa-halsåkommor.Men socialdemokraternas utlovade skattehöjning med en krona lär heller inte få ordning på ekonomin. Det bär tidigare skattehöjningar syn för sägen om.Regionens problem löses inte av mer pengar eller vårdideologiska programförklaringar. Mycket av oförmågan att kunna göra något åt underskotten bottnar i att regionstyret tvingats regera med hoppande majoritet där bland annat centerpartiet och populistiska skånes väl visat sig vara ett opålitligt regeringsunderlag.Följden är att parti- och byintressen fortfarande styr ? till förfång för ekonomi och vårdkvalitet.Det är illa. Sammanslagningen skulle minska problemen för de gamla skånelandstingen. Inte öka dem.

Ola Tedin ola.tedin@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons