Nyheter

Brännbar sopfråga

Miljöparitet i Simrishamn har krävt en folkomröstning om de planerad anläggning för sopförbränning i staden. Planerna på anläggningen har redan fått en moderat fritidspolitiker att hoppa av sitt uppdrag i protest. Miljöpartiet tar nu frågan till hjälp i den begynnande valrörelsen genom att ta strid mot anläggningen.
Nyheter • Publicerad 29 april 2002

Föremål för kommunal folkomröstning?" BORDER="0"Föremål för kommunal folkomröstning? Det är Österlen kraft som planerar att bygga ut fjärrvärmeanäggningen vid infarten till Simrishamn med ett pannrum och ett bränslelager. Enligt ritningarna ska tillbyggnaden bli över 25 meter hög och ligga bara ett par hundra meter från sjukhuset. Om anläggningen blir klar är det meningen att den ska kunna producera 60 gigawatt-timmar energi per år genom att elda med trä och flis men också brännbart avfall. När planerna blev kända reagerade moderaten Claes Brodén omedelbart på beslutet. Fritidspolitikern lämnade sin plats i kulturnämnden i protest mot behandlingen av frågan. Brodén, som är ingenjör och arbetat med luftföroreningar och sopförbränning både utomlands och i Sverige, upprördes över att partiet i hans ögon tog alldeles för lätt på miljöaspekten. "Trots att kommunstyrelsen känner till att miljö- och hälsoskyddskontoret, som är våra specialister inom miljövård, avråder från att bygga, så väljer styrelsen att ställa sig positivt till byggandet", skrev Brodén bland annat i en debattartikel här på sidan 2. Bland annat varnade han för de många kända och okända gifter som kan spridas i miljön vid sopförbränning och förespråkade bättre sopsortering som ett alternativ. Miljöpartiet i Simrishamn har nu skrivit en motion till fullmäktige där partiet kräver en folkomröstning i frågan. "Att bränna sopor är det mest miljöfarliga sättet att ta hand om dem. Det är också en ren folkhälsofråga att bygga en sådan anläggning så nära en tätort", hävdar Bengt Bengtsson, en av författarna till motionen. Sedan årsskiftet måste landets kommuner ta hand om allt brännbart avfall och det är inte tillåtet att som tidigare deponera det på soptippar. I dag forslas därför brännbart hushållsavfall och andra sopor från Österlen till en sopförbränningsanläggning i Malmö. Vi har alla ansar för våra sopor och en minskning av avfallsberget är självklart att föredra framför att lägga dem på hög i väntan på att eldas upp. Men även med källsortering, kompostering och andra åtgärder blir det ändå till sist en viss del kvar. Om Simrishamn säger nej till en egen anläggning innebär det att soporna sannolikt förbränns någon annan stans. Skulle miljöpartiets förslag om folkomröstning leda till att anläggningen stoppades betyder därför inte nödvändigtvis att miljön blir bättre. Förvisso skulle färre sopor förbrännas inom kommunens hank och stör - men verksamheten skulle egentligen bara flyttas tio mil väster ut till Malmö. Hållningen är därför inte särdeles konstruktiv ur miljösynpunkt och har dessutom en doft av populism. Det är lätt att säga nej - och skulle mp få sin vilja fram fick bara någon annan ta hand om skiten.

Ola Tedin ola.tedin@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.