Byråkratin kväver vården
Medborgarna misstror och är missnöjda med sättet som regionen sköter vården i Skåne på och det finns goda skäl för detta. Ett är den stora inkompetens bland politiker och byråkrater som leder till grov vanskötsel av vård och ekonomi i regionen. Varför är t.ex. 95 av 363 läkartjänster i primärvården besatta av mycket dyra hyrläkare? Varför stänger man akuter och istället fraktar sjuka människor i ambulans som kostar mellan 1500 och 2500 kronor per mil?
Ett annat skäl är att politiker och byråkrater medvetet missleder medborgarna och varandra.
Problemen inom sjukvården, som medborgarna, men inte politikerna, upplever som besvärliga har sin grund i hur Region Skåne är organiserad och drivs. Varje verksamhet, offentlig, privat eller ideell, måste ha en organisation med en ledning som med ett gemensamt ord kallas för administration. Administration är ett ett neutralt ord för de flesta medan byråkrati har en negativ klang. Byråkrati är administration som gått snett. Effektiviteten har sjunkit. Målen med verksamheten har blivit oklara och denna bedrivs närmast som ett självändamål för självgoda, oangagerade och omotiverade människor. Faktorer som kan förvandla administration till byråkrati är dåligt ledarskap högst upp och neråt samt otydlig formulering av uppdraget, mandatet, och dålig kontroll av verksamheten från ägarnas sida. Ägarna kan vara privata personer, olika institutioner eller vi medborgare genom de politiker vi valt att representera oss.
Det finns eller uppstår i alla byråkratier, som får växa sig stora och tillåts leva utan insyn eller kontroll, eller bara bristfällig sådan, en, förmodligen omedveten, själlös omänsklighet. En annan kuslig aspekt av byråkratier är att byråkraterna oftast är vanliga människor som hävdar att de bara gör sitt jobb trots att de oftast kan se att resultatet av deras arbete innebär olycka och misär för många människor. Ytterligare en otäck aspekt är att vissa delar av en byråkrati ofta vilseför andra delar av samma byråkrati.
Trion Swanstein-Hammar-Olofsson vill i detalj styra och kontrollera varje aspekt av vården i regionen. Visserligen säger de sig ej ha något emot entrepenördriven sjukvård men deras maktfullkomlighet och behov av detaljstyrning hindrar dem från att släppa fram entrepenörer överallt inom vården där dessa kan göra ett bättre jobb än regionen. En åtgärd som skulle lösa många knutar och problem inom vården i regionen men också friställa många byråkrater i regionens administration.
Trion Aldegren-Ekman-Lennerwald drivs av samma maktfullkomlighet och fanatiska vilja att styra och kontrollera sjukvården i detalj men gör ont värre genom att av ideologiska skäl kräva att vården alltid måste drivas i offentlig regi. Att sjuka människor därigenom i onödan måste transporteras på vägarna och tvingas vänta i kö många timmar på någon akut långt från hemorten bryr de sig ej ett skvatt om.
Swanstein och andra politiker i Alliansen gav vilseledande löften och uppgifter före senaste valet och har så småningom erkänt att så varit fallet. De arbetar efter dolda, åtminstone för väljarna dolda, agendor. Olofsson har klagat över att McKinseys förslag att lägga ner Ängelholms, Hässleholms och Landskronas sjukhus läckt ut till pressen och därigenom blivit "politiskt omöjliga" att genomföra. (McKinsey är mycket dyra konsulter som Olofsson anlitat nästan i lönndom).
Den politiska klassen och byråkratin tillhör en liten oerhört priviligerad "elit" i samhället. De vill inte höra talas om detta och än mindre om att sköta sina arbeten därefter, det vill säga "noblesse oblige". Vad får vi medborgare för Swansteins lön på 1,4 miljoner om året eller Olofssons ännu högre lön? Swanstein säger sig pendla 5500 mil om året mellan sin bostad i Båstad och Kristianstad. Kan han göra ett bra jobb för lönen när han tillbringar så mycket tid, 600-700 timmar, i bilen?
Vi fortsätter att arbeta för en bättre sjukvård i regionen och är glada att vi tre från Österlen nu knutit kontakter med engagerade människor i Hässleholms och Ängelholms kommuner.
Leif Friberg
Jan-Erik Otterstedt