Annons
Nyheter

Demokratin i Simrishamn kunde varit bättre

Nyheter • Publicerad 24 januari 2007

Hur kan man förbättra det politiska klimatet i Simrishamn?

Det pågår förändringar på många områden i vårt samhälle. Simrishamns kommun är inte undantagen dessa processer utan även vi måste anpassa oss till och forma vår kommun så att den kan utvecklas och bli ännu attraktivare för inflyttning och företagande. Det finns en fara i att tro att allt löser sig själv och att det bara gäller att bevara det som finns till varje pris. Den infrastrukturella utvecklingen bestäms idag av bland annat Region Skåne, regering och riksdag. Det finns en stor risk att Skånes östra sida hamnar i underläge gentemot den västra om bla Simrishamns kommun inte agerar samfällt, snabbt och kraftfullt i viktiga frågor för kommunen.

Annons

Vi har inte råd att låta möjligheterna passera förbi oss medan Öresundsregionen expanderar och tar allt mer resurser i anspråk. I det politiska klimat som i dag råder i Simrishamn är detta en fara.

Förtroendet för den löpande politiska processen i Simrishamns kommun kan knappast anses vara på den nivå som kan accepteras. Långa debatter – ofta till glädje enbart för de som debatterar – tar tid och kraft från sådant som är mer angeläget för kommunens utveckling. Ständiga återremisser och långa "ideologiska" diskussioner vittnar om att politiker inte ser som sin främsta uppgift att på ett effektivt sätt hantera kommunens verksamhet. Dessutom stjäls tid och ekonomiska resurser från tjänstemän som borde syssla med väsentligare saker än att tillgodose pratglada politiker.

Demokratin och dess innehåll och styrka mäts inte i antal kommunfullmäktigemöten eller längden på politikernas inlägg. Kommunfullmäktige i Simrishamn är inte en riksdag i miniatyr som skall framstå som en partipolitisk kraftmätning av ideologisk natur.

Kommunfullmäktiges uppgift är att se till att kommunen styrs på effektivt sätt till optimalt gagn för kommuninvånarna – och att beslut fattas efter folkflertalets uppfattning. Dessutom är det fullmäktiges ansvar att tillse att nämnder och förvaltning arbetar konstruktivt och effektivt. Dess viktigaste uppgift är inte att bedriva en ständig valrörelse med fullmäktigesammanträdena som främsta plattform.

Det är endast i små kommuner som Simrishamn man kan unna sig "lyxen" att debattera detaljfrågor på det sätt som nu görs. Hur skulle det se ut i större kommuner (Stockholm, Malmö med flera) om detaljfrågor skulle diskuteras på det sätt som görs i Simrishamn, och här ifrågasätter vi inte demokratin. Simrishamns kommun borde rimligen med sin mycket begränsade omfattning av verksamheten kunna klara sig med färre fullmäktige- och nämndsammanträden än i större kommuner, med lägre kostnader och bättre resultat som följd.

Stor gemensam kraft måste istället läggas på att få saker och ting att hända. Simrishamns kommun måste bland annat öka bostadsbyggandet, förbättra infrastrukturen med snabbare och bättre förbindelser, förbättra företagsklimatet och inte minst skapa en positiv bild av vår kommun. Vem flyttar till en kommun där allt är "sämst" och där käbblet är ledstjärna i debatten. Vi måste alla som jobbar politiskt ta vårt ansvar men det vilar extra tungt på de stora partierna och deras företrädare. Det får inte bli en mandatperiod till där vi i KF har ett klimat som motverkar kommunens egentliga gemensamma strävanden dvs utveckling och nyskapande moderna lösningar med hållbar miljöprofil. Det vore klokt om den moderatofobi och socialdemokratofobi som tycks råda kunde bytas ut mot konstruktiva lösningar i för kommunen viktiga framtidsfrågor. Tanken kan tyckas djärv men ack så nödvändig och vi är säkra på att den skulle uppskattas av kommuninvånarna. Folket uppskattar en kraftfull och effektiv ledning av kommunen.

De beslut vi tar bedöms vara mer utvecklande om de tas i samförstånd och med en kompromissvilja mellan majoritet och opposition. "Skall vi slå ihop våra kloka huvuden eller stoppa dom i sanden?" Framöver så bedömer vi det som oerhört väsentligt att samförståndsdiskussionerna i Simrishamn hamnar högt upp på dagordningen, vi Centerpartister kommer i alla fall att sträva efter detta.

Carl-Göran Svensson

Mats Carlsson,

centerpartiet i Simrishamn

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons